НОВИНИ

Роман на Георги Господинов с номинация за най-голямата литературна награда в Италия

роман георги господинов номинация голямата литературна награда италия
bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 15.09.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия "Премио Стрега Еуропео".

Романът му "Времеубежище" е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие.

"Времеубежище" на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия, и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Айтос излизат на протест заради тежката катастрофа с ТИР
Жители на Айтос излизат на протест заради тежката катастрофа с ТИР
Установено е огнище на COVID-19 в шивашки цех в Бургас
Установено е огнище на COVID-19 в шивашки цех в Бургас