НОВИНИ

Росен Желязков приветства усилията на духовното ръководство на Света гора за насърчаване на диалога между вярващите

Александър Марков
от Александър Марков
12:20, 15.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Балкани
росен желязков приветства усилията духовното ръководство света гора насърчаване диалога вярващите
Слушай новината

Оценяваме ангажираността на духовното ръководство на Света гора за насърчаване и обогатяване на диалога, толерантността и разбирателството между вярващите, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той и водената от него българска делегация разговаряха с ръководството на Света гора в деня, в който се отбелязва освобождаването на Света гора от турско владичество.

Българските парламентаристи присъстваха и на службата в главната църква на Света гора "Успение Богородично" в столицата Карея.

Председателят на парламента и народни представители са на традиционното посещение в Атон за празника на манастира "Свети вмчк. Георги Зограф" - 16 ноември. В делегацията са включени заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ "Възраждане" Цончо Ганев, председателят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, народният представител от ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България" Христо Даскалов, народният представител от ПГ "БСП за България" Румен Гечев, народният представител от ПГ "Има такъв народ" Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Росен Желязков изрази задоволството си от възможността да се срещне с духовното ръководство в "градината на Св. Богородица" – свято място за православните миряни. Той даде висока оценка на многостранната дейност на ръководството за благото на православната църква, както и за ролята му за мира и стабилността на християнската общност в света.

"Приветстваме усилията за съхраняване на духовността, вярата и Божието Слово, превръщайки Света гора в притегателен център за поклонници от цял свят", заяви председателят на парламента.

Той изрази българската подкрепа за благородното духовно дело в Атон и готовността ни за сътрудничество за благото на православната църква и подчерта удовлетворението си от възможността делегацията да участва в празника на манастира "Свети вмчк. Георги Зограф", тясно свързан с българската история.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков подари икона на Св. Петка на заместник-губернатора на Света гора Аристос Касмироглу, а на духовния ръководител на Светия Кинотис протоепистата йеромонах Стефан – икона на Св. Иван Рилски.

Председателят на парламента и делегацията се поклониха на аравийската икона на “Св. Георги” в храма “Св. Георги Зограф”. Делегацията разговаря с игумена на манастира архимандрит Амвросий, след което разгледа манастира. В храма се намира килията, в която е прекарал последните си дни отец Паисий.

За храмовия празник утре до момента са дошли 480 души от цяла България, много от които на доброволни начала, за да помагат на 37-те монаси и петима послушници в манастира.

Председателят на парламента ще отпътува днес за България, а депутатите ще присъстват на вечерната служба и вечерното бдение в светата обител.

На 16 ноември народните представители ще участват в тържествената служба в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Снимки: Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Попов: УЕФА решава защо не трябва да има фенове на мача с Унгария
Борислав Попов: УЕФА решава защо не трябва да има фенове на мача с Унгария
Първото болнично вертолетно летище у нас започва работа край Панагюрище (Снимки)
Първото болнично вертолетно летище у нас започва работа край Панагюрище (Снимки)