"Роскосмос" ще изгаря битови отпадъци с плазмени горелки

от БНТ , Източник: БГНЕС
12:47, 07.09.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още
роскосмос изгаря битови отпадъци плазмени горелки
Снимка: pixabay.com/

"Роскосмос" ще изгаря битови отпадъци с плазмени горелки, за да симулират работата на ракетни двигатели. Водят се преговори с властите на Нижни Новгород за пробно прилагане на системата, каза генералният директор на предприятието Владимир Кошлаков пред ТАСС.

"Нашият институт е разработил и използва плазмотрони, които дават възможност за получаване на високотемпературни газове при температури над 4000-5000 градуса по Целзий. Тези технологии могат практически да се използват за изгаряне на твърди битови отпадъци", обясни Кошлаков и добави, че предприятието вече води преговори с властите на Нижни Новгород относно използването на плазмени горелки за изгаряне на твърди отпадъци.

Плазматроните генерират високотемпературна плазма и се използват при разработването на ракетни и космически технологии, по-специално те позволяват да се симулира работата на ракетни двигатели или навлизането на космически кораби в горните слоеве на атмосферата.

Генералният директор на Центъра „Келдиш“ отбеляза, че космическите плазмотрони могат да се използват и за унищожаване на опасни отпадъци. В допълнение, системата включва използването на газове, отделяни по време на изгарянето на боклука, за въртене на турбини, които генерират електричество. "Получаваме автономна затворена система, когато изпращаме полученото електричество към същите плазмотрони", обясни Кошлаков.

През август 2019 г. ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин каза на президента Владимир Путин за новата технология за изгаряне на твърди отпадъци, която вече беше предложил на кмета на Москва Сергей Собянин. Според него системата има способността да изгаря до край най-сложните остатъци, които не изгарят напълно и в момента само биват заравяни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Ролинг Стоунс" с грандиозен концерт през 2022 г. за 60-ата си годишнина
"Ролинг Стоунс" с грандиозен концерт през 2022 г. за 60-ата си годишнина
Борис Джонсън със срок за търговското споразумение след Брекзит
Борис Джонсън със срок за търговското споразумение след Брекзит