НОВИНИ

Розови делфини в Черно море? Подвеждащи снимки предизвикаха фурор във Фейсбук

розов делфин - Маслен нос
bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 21.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Проверка на факти
Слушай новината

Снимки на розов делфин, публикувани вчера във Фейсбук страницата "Несебър - най-старият град в Европа" събират редица реакции, коментари и споделяния в социалната мрежа.

В първоначалното описание авторът на публикацията пише, че розовият бозайник "е сниман вчера край Маслен нос".

Чрез обратно търсене в Гугъл на снимката обаче намерихме друга публикация - от социалната мрежа X на 18 юни, според която същият делфин е "забелязан" край бреговете на американския щат Северна Каролина.

Нещо повече - в коментарите тече обстойна дискусия дали снимките не са генерирани чрез изкуствен интелект. А на тях делфинът наистина прилича повече на пластмасова играчка.

Това е снимка на истински екземпляр. Розовите делфини, наричани още "амазонски", са изключително рядък вид, който се среща в Южна Америка и обитава само речни води, по-конкретно - притоците на реките Амазонка и Ориноко и река Мадейра. Съответно и Черно море, и Атлантическият океан (на чийто бряг е Северна Каролина) отпадат като възможни местообитания. Розовият делфин има и доста отличителни черти от обикновения - най-забележима е издължената му уста.

Макар и рядко, се срещат и обикновени делфини с розови оттенъци - те обаче са албиноси. Един такъв е засечен в морето край Варна през 2020 г.

Дори с помощта на инструмент за разпознаване на манипулирани снимки, не успяхме да установим със сигурност дали снимките на "розовия делфин край Маслен нос/Северна Каролина" са генерирани с изкуствен интелект. Възможно е кадрите да са истински, но да са преминали през допълнителна обработка.

Впоследствие авторът на българската публикация във Фейсбук сам даде отговор на въпроса: днес около обяд коригира описанието, като уточни, че "снимките, които получихме, всъщност са генерирани с изкуствен интелект AI. Като такива, ще ги приемем просто като красиво произведение на изкуството".

Много хора възприемат публикацията с чувство за хумор:

"Хора, вярно е! Час по-рано една русалка го разхождаше, може би ги е изтървала и сега го търси! Споделяйте!"

"Аз оня ден го видях в Перловската река под Лъвов мост".

"Вчера го видех тоя делфин на река Струма, гонеше патиците", гласят част от коментарите.

Проверката ни установи: Не е вярно, че розов делфин се е появил при Маслен нос край Приморско. Снимките, предизвикали интерес във Фейсбук, може би са обработвани. Розовият делфин е рядко срещан вид, който обитава само речни води в Южна Америка и има отличителни черти от обикновения делфин, който се среща и в морски води.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова завърши девета на 200 м съчетано на eврошампионата по плуване
Диана Петкова завърши девета на 200 м съчетано на eврошампионата по плуване
С час по-малко пътуваме от София до Бургас с новите германски вагони
С час по-малко пътуваме от София до Бургас с новите германски вагони