Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румънски туристи се изкъпаха в Рилските езера

bnt avatar logo
от БНТ
13:49, 11.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на нарушители, влезли да се изкъпят в Рилските езера. Този път нарушителите са румънски туристи. Строго забранено е навлизането в ледниковите езера, за да се запазят от външните фактори възможно най-дълго време. Глобата за нарушителите е от 500 до 5 000 лева

На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда, как румънските туристите навлизат в едно от езерата, но след като служител на Национален парк Рила им прави забележка, те излизат.

Бързо след като разбират, че подлежат на глоба, нарушителите изчезват, без да предоставят документи за самоличност.

"В момента тече процес по издирване, издирваме ги с помощта на МВР. Ще им бъде наложена санкция. Те не са и единствените, на които ще им бъде наложена санкция. Вече имаме наложен един акт последната седмица имаме и констативни протоколи съставени, точно за навлизане в езерата", каза Владимир Милушев-директор на Национален парк Рила.

В последните години често ставаме свидетели на нарушения на забраната за влизане в езерата. Миналата година в тях влязоха и сръбски туристи. От Национален парк Рила планират поставяне на знаци и на английски език и провеждането на информационна кампания.

Проучвант как да се опазят Рилските езера

"Кампанията е, за да разясним на хората, че реално имаме проблем с езерата, че проблемът идва от нас, като сме горе посетителите и че ако спазваме две прости правила. Да се движим по маркираните пътеки, за да може по малко ерозия и по-малко земна маса да достига до езерата и да не влизаме в езерата, за да навлизат по-малко органични вещества в езерата, които пък създават условия за развитие на нетипична растителност", каза Владимир Милушев.

С общите усилия на Община Сапарева баня, парковата охрана, както и полицията, тази година са сведени до минимум нарушителите, които с високопроходими джипове извозваха туристи до Седемте рилски езера.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушени са два от големите пожари в Хасковско - продължава гасенето край Брягово
Потушени са два от големите пожари в Хасковско - продължава гасенето край Брягово
Започват проверки за продажбата на райски газ на лица под 18 г.
Започват проверки за продажбата на райски газ на лица под 18 г.