НОВИНИ

Външният министър: Присъединяването към ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие на България след ЕС и НАТО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:24, 11.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е най-сериозното интеграционно усилие на нашата страна след приема ни в ЕС и НАТО, заяви служебният външен министър Николай Милков на брифинг в Министерския съвет.

По-рано, преди началото на редовното заседание на кабинета, служебният премиер обяви, че ще бъде прието постановлението за подготовка на членство на страната ни в организацията, след като миналата седмица правителството обяви, че трябва подготви всички необходими документи.

"Тази тема винаги е била приоритетна за МВнР, сега и за служебното правителство. Присъединяването ще засегне всички сфери на обществения живот. Девизът на организацията е "по-добри политики за по-добър живот. Така ние участваме, ако не в клуба на богатите, то поне в клуба на тези, които определят най-добрите практики в световен мащаб", коментира Милков.

По думите му са единични сферите, към които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие няма касателство - това обикновено са отбраната и вътрешните работи.

Приетото постановление е с координационен характер и доразвива създадения през 2017 г. междуведомствен координационен механизъм. Определени са работни групи в зависимост от отделните инструменти и конвенции на организацията.

"На 25 август предстои първото заседание, на което ще бъдат разпределени първите задачи. Целта е до края на септември да бъде изготвен първоначален вариант на т.нар. начален меморандум, по който трябва да работим и който е отговор на пътната карта, дадена ни на 10 юни тази година. Целта е да го финализираме до края на октомври и да го представим през ноември", посочи министър Милков.

Цялото му изявление вижте тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд продължава своята подготовка за мача с Берое
Ботев Пд продължава своята подготовка за мача с Берое
Три полуфинала за плувците ни на Европейското в Рим от сутрешната сесия
Три полуфинала за плувците ни на Европейското в Рим от сутрешната сесия