НОВИНИ

Заков: Има възможност за отлагане на плащането, ако първите F-16 се забавят след 2025 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 11.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Наистина има проблем с бойната ни авиация и той е сериозен, заяви бившият министър на отбраната Драгомир Заков в "Денят започва".

"През тези пет месеца в Министерството на отбраната работихме по разговори с други държави, изпратихме писма, така че сегашният кабинет има всички предпоставки да работи по различните опции. Министър Стоянов спомена и опцията с Полша, която разбира се не е най-добрата, не е може би и единствената, но все пак е опция", каза той.

Компенсация за забавените изтребители F-16 формално никъде няма да може да бъде записана, тъй като става дума за договор между две правителства, посочи Заков. По думите му има 25 млн. долара помощ от САЩ по договора за вторите изтребители и 9 милиона за допълнително обучение на пилоти, които също са вид компенсация.

"Това, което договорихме, е възможността за отлагане (на плащането - б.р.), ако се забави доставката на първите 8 самолета отвъд 2025 г. Т.е. преди да стигнем до голямата вноска за вторите 8 през 2026 г., ние можем да поискаме това отлагане и това също е вид компенсация."

Направихме опит да бъдем по-гъвкави с анексите към първите F-16, оказа се, че това противоречи на Конституцията. Правителството следва да има повече гъвкавост по такива договори. "Ролята на парламента е изключително важна, но затова има комисии по отбрана - не е нужно буквално смяната на една гайка да минава в парламента", коментира Драгомир Заков.

По думите му изказването на бившия военен министър Красимир Каракачанов, че прокуратурата трябва да провери забавянето на бронираните бойни машини за пехотата е пресилено.

"Министър Каракачанов в края на своя мандат представи един доклад за това къде се намира проектът. Там имаше два конкретни извода и препоръки, като една от тях вече е неизпълнима, а докладът е неактуален - заради инфлацията, войната в Украйна".

Докато е бил министър, Драгомир Заков не е разпореждал да бъдат поръчвани нови машини от конкретна държава, а да се проучат възможно най-много страни, за да се прецени кой е най-добрият вариант. Заяви, че лично е разговарял с Каракачанов заради вчерашната му публикация и са уточнили всички детайли.

"Това е само един от шест проекта за формиране на тежка механизирана бригада. Можете да си представите, има още пет и всичките са в бъдеще време, затова е важно да стартира възможно най-бързо. Ние направихме всичко по силите си в тези пет месеца да придвижим нещата и да поставим базата, мисля, че вече може да се върви доста по-бързо."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът в Елшица
Локализиран е пожарът в Елшица
Енергийният министър: На дневен ред стоят всички източници на газ, "Газпром" е последен вариант
Енергийният министър: На дневен ред стоят всички източници на газ, "Газпром" е последен вариант