НОВИНИ

Как България ще запълни липсите в изтребителната си авиация?

Николай Минков
от Николай Минков
19:02, 10.08.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Тежък проблем за армията е състоянието на изтребителната авиация, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който днес представи своите приоритети и екип. Водят се разговори със съюзни държави за самолети под наем, докато дойдат новите Ф-16, както и за ремонт на двигателите на руските ни самолети.

Изтичането на летателния ресурс на МиГ-29 е най-сериозният проблем пред армията, заяви Стоянов.

"Остатъчният ресурс на самолетите на МиГ-29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест еър полисинг до средата на 2023 г. Предприели сме мерки, провел съм разговори с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели за МиГ-29", допълни Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Няма шанс да получим и новите изтребители Ф-16 по първия транш по-рано от 2025 г.

"В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 г. Т.е. 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното си пространство. Не желая аз да съм министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване", добави Димитър Стоянов.

Водят се разговори със САЩ да се отложи крайният срок на договора за втората ескадрила Ф-16 от септември за декември. Стоянов изчисли, че сме изгубили 10 млн. долара от лихви при закупуването изтребителите, тъй като не сме отворили сметка във федерална американска банка, а са отлежавали в доверителен фонд. Димитър Стоянов поиска повече пари за отбрана.

"Ние ще участваме в подготовката на бюджетната процедура, в която ще заложим 2% от БВП да бъде заделен за разходи за отбрана още от 2023 година. Това ще осигури допълнителни средства от порядъка на 100 - 140 млн. допълнително само за модернизацията на българската армия", каза още Димитър Стоянов.

Освен за нови бойни машини за сухопътните войски се работи и за придобиване на дронове, 155 милиметрови гаубици и системи за залпов огън, подобни на американските "Хаймарса".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокади в ръководството и на Патентното ведомство
Рокади в ръководството и на Патентното ведомство
Волейболните националки до 19 години загубиха от Турция на старта на Балканиадата в Румъния
Волейболните националки до 19 години загубиха от Турция на старта на Балканиадата в Румъния