НОВИНИ

Жената и мъжът, затиснати от свлачището край Албена, са оперирани и вече са в стабилно състояние

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 10.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

И жената, и мъжът, затиснати от свлачището край Албена, са оперирани и вече са в стабилно състояние. Прогнозите на лекарите са за пълното им възстановяване. Свлачището ще бъде укрепено.

В момента пътят до опасната зона е преграден с насип от пръст, за да бъдат спрени автомобилите, които въпреки забраната влизат в района.

"Често се случват подобни инциденти там, а за това заведение е втори. Това е отговорност преди всичко на местните власти, доколкото знам и съм виждал има забранителни табели, има указателни табели какво трябва да се прави, какво не бива да се прави, но както винаги допускаме подобни грешки, водени от усещането, че на нас няма да се случи", заяви главен комисар Николай Николов, директор ГДПБЗН.

"Вече сме ограничили физически достъпа на автомобили и ще направим всичко възможно с помощта на полицията да ограничим и достъпа на пешеходци", допълни Димитрин Димитров, заместник-кмет на Балчик.

Експерти от администрацията, пожарната и специалисти от "Геозащита" изясняват причините, довели до инцидента. Ако бъдат установени виновни лица, ще бъде внесена преписка в Районния съд в Добрич, но до момента там няма депозирани документи.

"По постъпили до нас данни до момента знаем, че са налични повърхностни води, които са основната причина за активизирането на свлачищни процеси", каза още Димитрин Димитров.

Свлачищната зона между Балчик и Албена е с площ около 300 на 800 метра. Затова има и строителни забрани.

Проучвания и техническо проектиране за около 12 милиона лева обаче има само за укрепване на района на "Фиш-фиш", за да бъдат отведени повърхностните води.

На срутището до "Моби Дик" ще се работи по същата технология. Затова според специалистите от Община Балчик ще е по-лесно да се намери бързо финансиране и за тази зона.

Репортер: Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стою Стоев, ПП: Цената на договорения азерски газ ще падне, след като заработи гръцката връзка
Стою Стоев, ПП: Цената на договорения азерски газ ще падне, след като заработи гръцката връзка
Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място
Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място