НОВИНИ

Поне 16 жертви при руски обстрели в Централна Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:07, 10.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Поне 16 жертви при руски обстрели в Централна Украйна. Властите съобщават за 13 убити цивилни и 20 поразени сгради в град Марганец.

Експлозиите в Крим: Според Москва става дума за инцидент във военна база

Украйна обвини Русия, че е стреляла срещу града от позициите си в превзетата Запорожка ядрена централа. Междувременно украинската държава изрази желание да бъде представлявана в Русия от Швейцария. За да влезе в сила такова споразумение е необходимо одобрението и на Москва.

Страните от Г-7 призоваха Москва "незабавно да предаде пълния контрол над АЕЦ "Запорожие" на Украйна", защото с действията си руските сили създават риск за ядрен инцидент. Киев отрича обвиненията на Москва, че обстрелва централата.

Русия обяви, че е свалила три украински самолета в Николаевска област. Руската армия твърди, че е унижощила и седем ракети на американската система "Хаймарс" при Херсон, както и германско въоръжение.

"Край Новопавловка в Николаевска област е унищожена доставена от Германия противовъздушна система "Гепард", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Украинската армия обяви, че е извадила от строя мост в окупираната Херсонска област. Американската преса цитира анонимни украински представители според които специалните сили на Киев стоят зад серията експлозии, разтърсили вчера руска база в анексирания Крим.

Москва отрича нападение и говори за инцидент в складове за боеприпаси. Украинският президент Зеленски изтъкна, че войната е започнала от Крим и трябва да завърши с неговото освобождаване.

"Присъствието на руските окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за глобалната стабилност. Черноморският регион не може да бъде сигурно място, докато Крим е окупиран. Няма да има траен мир за страните, които граничат със Средиземноморието, докато Русия може да използва нашия полуостров за своя военна база", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Съединените щати отпуснаха на Украйна 89 милиона долара за обучение на 100 сапьорски екипа за разчистване на противопехотни мини и неизбухнали боеприпаси.

Междувременно руските власти арестуваха журналистката Марина Овсянникова за дискретиране на въоръжените сили. Тя стана известна след като прекъсна новинарска телевизионна емисия с лозунг срещу войната в Украйна. Предстои да бъде решено дали майката на две деца ще остане в предварителен арест или на свобода до процеса.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Михайлов: На крачка сме от плейоф, в който никой не вярваше преди месец
Николай Михайлов: На крачка сме от плейоф, в който никой не вярваше преди месец
Станимир Стоилов: Важно е да играем, сякаш не е имало първи мач
Станимир Стоилов: Важно е да играем, сякаш не е имало първи мач