НОВИНИ

Продължава ремонтът на жълтите павета в центъра на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:43, 10.08.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Продължава пренареждането на емблематичните жълти павета в столицата. Паралелно с това основен ремонт се прави на още две зони и идеалния център. Изпълнител на ремонта е фирмата, която ремонтира и ул. "Граф Игнатиев". Площад "Народно събрание" остава затворен за движение на автомобили, очаква се реконструкциите в центъра да приключат до 15 септември.

Този август дойде ред на дългоочакваната реконструкция на централна градска част - зона 4. Широко обсъждан проект, няколко пъти връщан за корекции. Това е карето между ул. "Раковски", булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски" и "Дондуков".

"Има места на които няма да се пренареди основно, като този участък, където сме в момента, където паветата са в добро състояние и самото пренареждане може да ги увреди. Само там, където са счупени, разредени, това е за гранитните и жълтите павета, на тротоарите се предвижда нова настилка", обясни Ангел Джоргов, заместник-кмет по строителството на Столична община.

Кариерата в Унгария, от която са добивани жълтите павета, вече не съществува. От общината имат на склад около 2 декара за подмяна на счупени. Амбицията е да намалят тежкия трафик през центъра, защото той е основа причина за амортизирането им.

След края на ремонта столицата ще има две пешеходни зони повече, едната от паметника "Левски" до ул. "Дунав", а другата зона без автомобили ще бъде от входа на храм-паметника "Александър Невски" до ул. "Раковски".

Заради лошия опит с предишни ремонти, жителите на София се съмняват, че този ще е успешен. Екипът ни провери ремонта на ул. "6-ти септември", за който ни се оплака наша зрителка. За съжаление освен неравности и пропадания, имаше и цели карета с павета, които вече могат да се извадят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина белугата от река Сена
Почина белугата от река Сена
Мъж почина след масов бой с брадви в Лом
Мъж почина след масов бой с брадви в Лом