НОВИНИ

Шефът на ДКК Смиляна Нитова се оплака от политически натиск

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:36, 10.08.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания се оплака от политически натиск. Според Смиляна Нитова служебният икономически министър Никола Стоянов я е заблудил като се опитал да назначи още трима души в борда на дружеството.

Тя обвинява Стоянов и за това, че по негово време ВМЗ-Сопот е работило на загуба. Компанията е в пределите на Държавната консолидационна компания и затова той е бил освободен. Нитова обжалва решението на министъра за назначаване на още трима души в борда на ДКК. На пресконференцията обаче изненадващо се появи един от невписаните членове, който пък обвини Нитова че не спазва закона.

"Министър Стоянов ме извика един ден на разговор. И разговорът беше в посока положението във ВМЗ-Сопот и в други дружества. Тръгвайки си накрая, той ми предостави едно пълномощно и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Излизайки от кабинета, аз му позвъних да го попитам за какво точно се отнася. И тогава той ми отговори, че ще депозира документи за промени в състава на директорите на ДКК. Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена с подписването на декларации, без да ми е разяснено за какво точно се отнася. Затова съм депозирала жалби във връзка с това вписване", каза Смиляна Нитова - изпълнителен директор на ДКК.

"Решенията, които касаят избора на членове на Съвета на директорите, е изцяло в правомощията на едноличния собственик на капитала. Едноличният собственик на капитала е Министерството на икономиката и индустрията и то се представлява в момента от министър Стоянов. Решенията на принципала са задължителни за изпълнение и те не подлежат на обсъждане, а единствено на изпълнение", обясни Венцислав Димитров, кандидат за член на борда в ДКК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кириос срещу Медведев още във втори кръг в Монреал
Ник Кириос срещу Медведев още във втори кръг в Монреал
Удостоиха РТВЦ - Варна със златен почетен знак "За заслуги към Варна"
Удостоиха РТВЦ - Варна със златен почетен знак "За заслуги към Варна"