НОВИНИ

Военното министерство води преговори със съюзни държави за самолети на лизинг

Служебният военен министър Димитър Стоянов представи приоритетите и екипа си 

Николай Минков
от Николай Минков
10:44, 10.08.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Просперираща държава без силна армия няма - това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който представи екипа си и приоритетите на ведомството. Според него основно внимание ще се обърне на модернизацията на армията.

Синхронно ще се движат проектите за нов патрулен кораб и нови изтребители. До средата на август ще се подпишат и договори за въоръжение на новите кораби. Най-спешните проекти са придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски, с които да се формира батальонна бойна група, и реализиране на втори транш самолети Ф-16.

Стоянов посочи, че голям проблем е изтичането на летателния ресурс на МиГ-29 и забавянето на новите Ф-16, което поставя под риск до 2 - 3 години България да не може сама да охранява въздушното си пространство. Водят се преговори със съюзни държави да ни предоставят самолети на лизинг.

Министър Стоянов ще инициира създаването на Фонд "Отбрана", в който неусвоените за проекти средства през годината да не се връщат в държавния бюджет, а да се натрупват в тази сметка и да се ползват през следващата година.

"Ще направя предложение в следващия бюджет парите за отбрана да са 2% от БВП или това са 140 млн. лева допълнително", уточни Димитър Стоянов.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов заяви, че е обявена обществена поръчка за безпилотни летателни апарати. Работи се и за придобиване на 155-милиметрови гаубици и системи за залпов огън от типа на американските "ХайМарс".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да стигнеш до Висшата лига на Англия, излизайки от семейство, което мрази футбола
Да стигнеш до Висшата лига на Англия, излизайки от семейство, което мрази футбола
Производители на праскови организират протест
Производители на праскови организират протест