НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция все още не е завършена, кога ще започнат доставките по интерконектора?

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 10.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Двамата инспектираха на място междусистемната газова връзка Гърция - България.

Подробности вижте във включването на Десислава Петкова.

"Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и средата около нея не е завършена", допълни Шишков.

Христо Алексиев изтъкна, че се прави всичко възможно интерконекторът да е готов за ползване преди началото на отоплителния сезон.

"Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена SCADA. Без приключване на тази SCADA, която управлява всички процеси в интерконектора, той няма как да заработи. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по завършването на обекта. Огледахме критичните и проблемни локации, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Цялата държава ще предостави подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да завърши обекта", заяви Алексиев.

Строителството на газовата връзка Гърция - България ще бъде проверявано всеки ден

Другият приоритет на властите е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард.

"Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз", да се разплатят доставките - от където и да са те, независимо дали азерски газ или "Газпром", заяви Алексиев.

Утре ще бъдат обявени резултати за финансовото стабилизиране на обществения доставчик, допълни той. Христо Алексиев каза още, че не е вярно, че има осигурени 7 танкера със синьо гориво. По думите му става въпрос за три танкера, които не са напълно осигурени.

Какви са опциите пред "Булгаргаз" за намиране на средства за покупка на газ?

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков поясни, че проверките на строежа на интерконектора ще продължат всеки ден. Направена е организация ДНСК и Строителен надзор да се произнасят по всички завършени етапи на строителството докато текат следващите, за да не се губи време в проверки.

Обиколката им стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха отбора на България за момчетата до 16 години за Европейското по баскетбол
Обявиха отбора на България за момчетата до 16 години за Европейското по баскетбол
Румъния отчете по-слаба реколта пшеница от 2021 г.
Румъния отчете по-слаба реколта пшеница от 2021 г.