НОВИНИ

Експлозиите в Крим: Според Москва става дума за инцидент във военна база

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:18, 10.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

Един човек загина, а 9 са ранени при серия от мощни експлозии на военното летище Саки в Крим. 12 взрива избухват в непосредствена близост до плаж, на който в този момент е имало летовници.

Според Москва няма информация за саботаж, а става дума инцидент. Без да споменава експлозиите, украинският президент Зеленски каза в среднощното си обръщение, че войната между Русия и Украйна е започнала в Крим и ще приключи, когато анексираният полуостров бъде върнат под украински контрол.

"Мамо, тичай, трябва да се махаме от тук" - това казват ужасени хора на кадрите, заснети от плажуващи в Новофедоровка на западния бряг на полуостров Крим.

Около 15:20 във вторник, най-малко 12 експлозии отекват на военновъздушната база "Саки". Мястото, което от началото на инвазията в Украйна през февруари, Русия използва като отправна точка за въздушните си нападения.

От руското министерство на отбраната съобщават, че става дума за инцидент. Взривили са се авиационни боеприпаси, вероятно след като служител на военната база е нарушил правилата за пожарна безопасност. Според губернатора на Крим, ситуацията е под контрол.

"Твърде рано е да твърдим със сигурност какви са причините за инцидента. Започнало е разследване. Обезопасили сме периметъра и сме създали 5-километрова зона за сигурност, за да гарантираме, че цивилни няма да пострадат", каза Сергей Аксьонов, губернатор на Крим.

Ударната вълна е нанесла значителни материални щети на жилищни сгради, намиращи се в близост до военната база.

Украйна отрича да има общо с експлозиите. В руски медии, обаче, се появиха различни версии за взрива - въпреки, че от Кремъл официално го наричат "инцидент", вестници написаха, че случаят остава "загадка" и е възможно да става дума за "саботаж" или "диверсия".

Без да споменава експлозиите, в среднощното си обръщение украинският президент Зеленски заяви, че след като анексира Крим през 2014 г., Русия го е превърнала от едно от най-хубавите места в Европа, в едно от най-опасните. Бъдещето на полуострова е ключово за изхода на войната, каза още Зеленски.

"Войната на Русия срещу Украйна и срещу свободна Европа започна в Крим и трябва да завърши с Крим. С освобождаването му", каза той.

Съветникът му Михайло Подоляк написа в Туитър, че случилото се е просто напомняне чий е в действителност Крим и допълни иронично, че вероятно руските военни в базата "Саки" не са знаели, че не е добра идея да пушиш цигари в непосредствена близост до експлозиви.

Вече осем години полуостров Крим е под руски контрол, след като беше анексиран през 2014г. Западът продължава да го приема за украинска територия. Потенциално нападение от страна на Украйна в района, би могло да се тълкува като преминаване на червена линия за Русия и би довело до нова ескалация на конфликта, казват анализатори.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МААЕ: Няма непосредствена опасност в АЕЦ "Запорожие"
МААЕ: Няма непосредствена опасност в АЕЦ "Запорожие"
Анте Шимунджа: Мачът не беше толкова груб, за да има много картони
Анте Шимунджа: Мачът не беше толкова груб, за да има много картони