НОВИНИ

Естония и Финландия искат да се забрани издаването на визи за руски туристи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:44, 10.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Финландия и Естония приканиха Европейския съюз да забрани издаването на туристически визи за руснаци. Причината - не е нормално, докато Кремъл води война в Украйна, руснаците да имат възможност да пътуват и да си почиват в Европа. Русия реагира остро на призивите на Хелзинки и Талин. Очаква се темата да бъде коментирана на неформалната среща на външните министри на ЕС, планирана за края на август в Чехия.

Темата за визите отново стана актуална, след като през последния месец Финландия издаде в пъти повече визи на руснаци в сравнение със същия период преди година. Мнозина руски граждани - като тези пристигащи от Санкт Петербург с автобуси - използват Хелзинки за отправна точка, за да пътуват до други държави в Шенгенското пространство. Премиерът на Финландия Сана Марин каза, че е за ограничаване на възможностите за туризъм на руските граждани.

"Не е редно, докато Русия води война в Европа, руските туристи да могат да пътуват свободно. Но това е сложен въпрос. Не става дума само за визите, които издава Финландия, а понеже сме част от Шенген, това е и въпрос за шенгенските визи. Трябва да обсъдим това заедно с други европейски държави на ниво ЕС и заедно да намерим решения", заяви Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Ден по-късно подобна инициатива обяви и премиерът на Естония - Кая Калас.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещаването на Европа е привилегия, не човешко право", допълни в Туит Кая Калас, министър-председател на Естония.

В началото на седмицата в интервю за "Вашингтон поуст" и президентът на Украйна - Володимир Зеленски, поиска Западът да затвори границите си за руснаци. Последва реакция - според Кремъл подобни изказвания са "ирационални". След туита на Кая Калас бившият руски премиер Дмитрий Медведев нарече изказването "нацистка глупост".

Естония и Латвия вече не издават визи на руски граждани, напомнят медии. Според редица публикации и в самия Брюксел не са единни по темата за руските туристически визи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скандал между ДКК и Министерство на икономиката с взаимни обвинения в натиск и саботаж
Нов скандал между ДКК и Министерство на икономиката с взаимни обвинения в натиск и саботаж
"Булгаргаз" насрочи търг за покупка на втечнен газ
"Булгаргаз" насрочи търг за покупка на втечнен газ