НОВИНИ

Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 10.08.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Овладян е пожарът в панагюрското село Елшица. И тази нощ на място остават дежурни екипи,за да следят обстановката. Следобед в района заваля дъжд, което помогна в борбата с огъня.

Гасенето продължава вече трети ден. Над 130 пожарникари, лесничеи и доброволци са на терен, разпределени по критичните точки на пожара. През нощта с тежка техника са прокарани единадесет километра просеки, за да не се разрасне пожарът. Той е локализиран, но усилията са насочени към овладяване на пет локални огнища.

"Двете от огнищата са в труднодостъпни места в самата гора, където не може да се вкара техника и всичкото гасене се извършва на ръка от колеги доброволци и пожарникари", обясни комисар Ангел Ангелов - директор на РС ПБЗН-Пазарджик.

Доброволните формирования от цялата страна пристигнаха с наличната си техника за овладяване на огъня.

"Нашият бус е 650 литра вода, две резачки, тупалки и лопати, в момента ще разчитаме най- вече на водата. Като се изхаби, има водоноски - зареждаме и продължаваме да гасим", казва Красимир Каракашев, член на доброволно формирование "Мейдей"-Пловдив.

"Тези туби ще бъдат закарани на хората, които са на терен, за гръдните пръскачки, които трябва да бъдат подсигурени с вода", допълва Стелиян Хараланов от Национална асоциация на доброволците.

От сутринта в борбата с пламъците отново се включи хеликоптер от авиобаза Крумово. Проблем създаваха високите температури и вятърът.

"Това е най-мащабният пожар, на който съм присъствал. Изключително сухо време, основно черен бор, който има страшно много смола - като се вдигне върхов пожар, гори изключително бързо.", казва Иван Белишки - доброволец от Панагюрище.

До обяд бяха овладени най-критичните точки от пожара. Жителите на Елшица, които преживяха няколко кошмарни дни, вече са спокойни.

"Бяхме притеснени, когато тръгна пожарът първия ден следобеда, докато дойде техниката...а когато към пет и половина се появи водата, викам ето - по въздух вече ще ни спасят. Ей на тези хора - "Евала!" и им благодарим, където дойдоха отвсякъде, за да помогнат", разказва Гинка Томева.

По обед усилията на екипите бяха насочени към възникналия пожар в района на пазарджишкото село Црънча в близост до военния полигон. Пламъците там бяха овладени за часове с помощта на хеликоптер и три противопожарни автомобила.

Галена Паскова, Стоян Атанасов, Павел Гълъбов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жената и мъжът, затиснати от свлачището край Албена, са оперирани и вече са в стабилно състояние
Жената и мъжът, затиснати от свлачището край Албена, са оперирани и вече са в стабилно състояние
Доналд Тръмп даде показания под клетва - разследват семейния му бизнес
Доналд Тръмп даде показания под клетва - разследват семейния му бизнес