Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

45 горски и полски пожари бушуват в страната, няма опасност за населени места

от БНТ
16:59, 10.08.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
горски полски пожари бушуват страната опасност населени места
Слушай новината

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас. 45 от тях продължават да са действащи. Към момента опасност за населени места няма. Това заяви на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Най-сериозно е положението с два пожара в югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка и в Елховско, област Ямбол, където горят отново около 1000 дка пасища и млади борови насаждения. По думите на Николов ситуацията там е динамична, но не и критична. Сериозен риск в района е бурният ураганен вятър, съчетан с високите температури и сухата растителност. Валиже в югоизточна България се очакват чак в събота.

Пожарите в област Пазарджик - край Елшица и Црънча са локализирани, а ситуацията с огнената стихий край старозагорското село Пъстрово е под контрол, отчете още Николов.

"Главната задача е да се ограничат опасностите по населените места, така че да няма жертви и пострадали. Към момента няма опасност за населените места.", увери той.

Общо 450 пожарникари с 117 автомобила се борят с огнените стихии в различните части на страната. Помагат им над 100 горски служители, 45 доброволци и хеликоптери на Министерство на отбраната и едно военно мобилно формирование с техника.

От началото на месеца у нас са регистрирани 1661 пожара. Главен комисар Николай Николов призова хората да се въздържат да обработват стърнища.

По-рано днес комисар Николов благодари на земеделците, които помагат с лична техника, както и на доброволците. Призова да се преустанови за няколко дни дейността на полето, защото и най-малката искра е потенциална опасност за населените места.

"За много от пожарите има яснота. Тези предпоставки сухо, ветровито време, с висока температура и човешката дейност са чудесна причина, за да възникнат пожарите. Говорим преди всичко за небрежност, самонадеяност и подценяване на обстановката", каза той.

Относно свлачището в курорта Албена Николай Николов заяви, че проблемът там е от десетилетия, а отговорността е на местната власт, защото тя е наясно "какво трябва да се прави и какво не".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Важно е да играем, сякаш не е имало първи мач
Станимир Стоилов: Важно е да играем, сякаш не е имало първи мач
Христо Стоичков гостува в дома на Ривелиньо
Христо Стоичков гостува в дома на Ривелиньо