НОВИНИ

Нов скандал между ДКК и Министерство на икономиката с взаимни обвинения в натиск и саботаж

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 10.08.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нов скандал в ръководството на едно от най-големите дружества у нас - Държавната консолидационна компания. Настоящият директор на дружеството отказва да одобри вписването на назначени от служебния икономически министър нови трима члена в борда. Оплаква се и от политически натиск.

Шефът на ДКК Смиляна Нитова се оплака от политически натиск

От икономическото министерство напомниха, че директорът на ДКК няма право да отказва вписване и че компанията не е внесла в бюджета около 12 млн. лева дължим дивидент към 30 юли.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

Защо скандалът рискува да навреди на имиджа на дружествата, които работят под шапката на ДКК вижте във включването на Цветелина Катанска.

Това не е първият конфликт между ръководството на ДКК и Министерство на икономиката. През последната година всеки опит за смята в ръководството на компанията е съпътстван от скандали и взаимни обвинения между ДКК и икономическото министерство. Този път раздорът стана заради оръжейните дружества ВМЗ -Сопот и "Кинтекс".

Настоящият служебен министър на икономиката и индустрията беше в борда на директорите на ВМЗ-Сопот, но беше уволнен от същия директор на ДКК, с когото се води спорът в момента.

На извънредна пресконференция днес изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания, в която влизат дружества като Монтажи и оръжейните "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот, се обяви остро срещу действията на служебния министър Никола Стоянов.

"Ясно е, че със своето поведение той спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията, което не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата", каза Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания.

Причината за това обвинение е намесата, по думите на Нитова, на служебния министър в "Кинтекс", ВМЗ-Сопот и назначаването на нови трима членове в борда на директорите на ДКК. От министерството реагираха с позиция, в която се казва, че са силно притеснено от начина, по който изпълнителният директор на ДКК саботира всички процеси. Напомниха и че компанията дължи на държавата дивидент от 12 милиона лева.

"ДКК ЕАД не са представили пред министъра на икономиката и индустрията, в качеството му на орган упражняващ правата на държавата, нито индивидуален, нито консолидиран отчет. С това е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет..."

Според Нитова първото доказателство за политически натиск са действията на министерството в оръжейния търговец "Кинтекс" от 8 август.

"В 17.30 ч. двама служители на министерството на икономиката с писмо от министъра пристигат в "Кинтекс", за да се снабдят с фактури, проформи на фактури от първи осми до момента на посещението им", посочи тя.

От Министерството на икономиката и индустрията съобщиха, че е получен сигнал и е стартирана проверка на компетентните органи. В него се твърди, че умишлено е допусната финансова злоупотреба в дружеството.

Нитова обвини министерството, че иска да увеличи броя на директорите в самата ДКК като министъра умишлено я е подвел да даде пълномощно за вписването.

"Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена с подписването на декларации, без да ми е разяснено за какво точно се отнася. Затова съм депозирала жалби във връзка с това вписване", изтъкна тя.

На пресконференцията обаче изненадващо се появи един от кандидатите за вписване в борда. Той и преди е бил в него, но е освободен от бившия вече икономически министър Корнелия Нинова. След кратък спор Нитова прекъсна пресконференцията и помоли всички да напуснат.

"Изпълнителният директор на дружеството беше в министерството и разписа пълномощното. И в тази връзка решенията на министъра не се коментират, те се изпълняват, той е принципал", коментира Венцислав Димитров, кандидат за член на борда.

От икономическото министерство отричат да са подвеждали шефа на ДКК и припомнят, че в момента броят на членовете на борда на директорите е под нормативните изисквания от минимум петима члена. Те са четирима.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава в сила бедственото положение заради пожарите в Хасковско
Остава в сила бедственото положение заради пожарите в Хасковско
Естония и Финландия искат да се забрани издаването на визи за руски туристи
Естония и Финландия искат да се забрани издаването на визи за руски туристи