НОВИНИ

Заради сушата: Френски град спира водата на популярните си фонтани, които ежегодно привличат туристи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:50, 11.08.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

И туризмът се оказа косвено засегнат от сушата. Фонтаните на френското градче Перн-Льо-Фонтен остават сухи тази година. Посетителите се отнасят с разбиране към заповедта на местната власт, но не крият разочарованието си.

На около 20 км от Авиньон, в сърцето на Прованс се намира Перн-Льо-Фонтен. Както подсказва и името - най-голямата атракция и забележителност тук са фонтаните и чешмите.

Тихият ромон на водата обаче е заменен от тишина, а китните улички са изгубили очарованието си. За да се справи със сушата - най-тежка от години във Франция, местната власт решава да спре водата във фонтаните.

Първоначално сухи са останали по-малките и тези, към които има по-слаб интерес. Надеждата на местните власти била, че в определен момент все пак ще има валежи. Лятото обаче се оказва необичайно сухо и общината взема решение да спре водата във всички фонтани.

Кристин Мерсел е в града със семейството си и не крие, че основната причина да е тук са именно фонтаните, но проявява разбиране.

"Гледката на празните фонтани къса сърцето ми, но напълно разбирам забраната, наложена от общината. Всички трябва да сме съпричастни и да се надяваме, че скоро всичко ще бъде по старому."

Късметлии сме, че имаме посетители и туристи, казва Джули Патюрел-Милет, отговорник за туристическия център в града.

"Дори местните се отнасят с разбиране към проблема със сушата. Всички страдат от горещините, никой не се оплаква."

Всеки един от фонтаните и чешмите има своя история и това донякъде спасява интереса на туристите, но не е същото, казват местните. Те може и да са загубили водата във фонтаните си, но не и чувството си за хумор.

"Да умреш от жажда в Перн-Льо-Фонтен? Не, едва ли. А и все ще се намери кой да ви предложи "Перно", ако сте жадни", шегува се Жорж Гарсия, местен жител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще се опита да навакса изоставането си от Сейнт Патрикс
ЦСКА ще се опита да навакса изоставането си от Сейнт Патрикс
Политиката по пощенските услуги ще се осъществява от министъра на транспорта
Политиката по пощенските услуги ще се осъществява от министъра на транспорта