НОВИНИ

Румен Гечев: Най-голям шанс има създаване на правителство, което да е отдалечено от партиите, които са в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 09.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Най-голям шанс има създаване на правителство, което да е отдалечено по някакъв начин от партиите, които са в парламента. Съставянето на правителство е изключително важно в този момент за България, предвид необходимостта да се приеме бюджетът за 2023 година, каза в "Денят започва с Георги Любенов" Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП.

По думите му срещи на контактната група на ГЕРБ няма. "ГЕРБ е в изолация. Следващият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", но те не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС", заяви Румен Гечев. Съвсем ясно е, че шансът е с третата партия от парламента, отбеляза той. Допусна, че има голяма вероятност мандатът да бъде връчен на партията на Стефан Янев, като ако бъде връчен на БСП - те съответно ще направят опит за съставяне на правителство.

Гечев прогнозира, че няма как да бъде направена коалиция.

"Нямаме никакви драми в БСП днес. Вчера след обяд имаше драма. БСП е единствената партия в България, в която лидерът се избира с пряк избор. Всички решения, които взима партията, ги взима от националните органи, разписани в устава. След гласуване беше решено, че на 11 и 12 февруари ще има Конгрес на БСП, където ще бъдат дискутирани всички проблеми и ще бъдат взети решения", каза Гечев.

"Странно е изключен от БСП да е в Националния съвет и да взима решения." Така Румен Гечев коментира решението на Контролната комисия на левицата Добрев и Паргов да не участват на НС на БСП. Допълни, че това са действия в съответствие с устава.

По темата с предстоящия конгрес на партията и със заявката за промени, но не и за оставка на председателя на БСП, той обясни, че председателят на партията се избира с мандат от 4 години. Този мандат може да бъде променен на следващия конгрес с промяна на механизма за избор на председател.

"Освен това да се сменя лидерът на партията, който и да е той, когато се водят преговори за съставяне на правителство, когато се намираме в тежка геополитическа обстановка, когато сме изправени пред реалната възможност да има нови избори, е несериозно", заяви Румен Гечев.

Гечев смята, че резултатът на изборите се корени в недобре свършената работа с комуникацията. Подчерта, че освен това на тези избори БСП е била в кръгова отбрана.

"Позицията на БСП е категорична - никога не сме подкрепяли, не подкрепяме и няма да подкрепяме отбранителната организация на НАТО да изпълнява функциите на световен жандарм. Няма да допуснем България да бъде въвличана във всякакви военни действия, които не касаят договора в НАТО, който ние сме подписали. БСП подкрепя другите ангажименти, които България има като страна членка на Европейския съюз, на НАТО, страната ни да изпълнява точно и акуратно", така Гечев коментира позицията на партията по отношение изпращането на оръжие за Украйна.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от София е затворена заради маратона
Част от София е затворена заради маратона
Икономическият министър: Набелязани са мерки, които да повишат сигурността в "Арсенал"
Икономическият министър: Набелязани са мерки, които да повишат сигурността в "Арсенал"