НОВИНИ

Нинова: Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 08.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане. Няма да ходим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси", заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ БСП няма да се яви и да участва в такива разговори. Според Нинова отговорността за правителство е на ГЕРБ и на тези, които са свалили предишния кабинет.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

"Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори. Той е - председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владо Москов. Ако се стигне до експертни разговори, ще има и експертни групи", допълни Корнелия Нинова.

Тя добави, че БСП ще постави спешни въпроси - за бюджета за 2023 година; таван на цените - ток, газ, парно и вода; необлагаем минимум за прага на бедност; безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници; преизчисляване на пенсии; минимална заплата - половината от средната; компенсации за икономиката.

"Безусловна битка с модела ГЕРБ, на обръчите от фирми, на кражбите от 10 милиарда. Ще продължим, докато не въведем правова държава - правосъдна реформа. Сега най-важна е инфлацията и бедността. Искаме да говорим по 3 надпартийни теми: демографската катастрофа, здравеопазване и образование", каза Корнелия Нинова.

Напрежение на "Позитано": Не допуснаха Кирил Добрев и Калоян Паргов да участват в НС на БСП

Корнелия Нинова поясни, че БСП се обявява за ненамеса във войната. "Ние сме за мирно разрешаване. Износ на оръжия не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не", подчерта Нинова. Тя коментира резултата на последните избори и заяви, че БСП има проблем с този спад на подкрепата. Според Нинова са необходими промени в левицата.

"Първо свикваме конгрес на 11 и 12 февруари, който да даде нов хоризонт. Подготовка за нова програма на модерна лява партия. Сериозна организационна реформа, което означава и промяна в устава. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии за привличането им. Имаше днес предложение да свикаме конгрес след две седмици, който да се занимава с този въпрос за смяна на лидера - това беше отхвърлено", каза още Корнелия Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За поредна шеста година в Пловдив на Гребния канал се проведе благотворителния крос „Спри рака”
За поредна шеста година в Пловдив на Гребния канал се проведе благотворителния крос „Спри рака”
България спечели 28 титли от Световното по кикбокс за кадети в Йезоло
България спечели 28 титли от Световното по кикбокс за кадети в Йезоло