НОВИНИ

Румен Радев: България издържа този изпит по демокрация

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 21.11.2021
6907
Чете се за: 03:10 мин.
Политика
Слушай новината

Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, заяви президентът Румен Радев в първото си изявление след публикуването на прогнозните изборни резултати.

Той изтъкна, че приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, който ясно показа волята на народа за промяна и за скъсване с корупцията, с грабежа и с беззаконието, за отстраняването на мафията от властта.

По думите му очакванията, че гражданите ще се уморят и ще се върнат към познатото старо, не са се оправдали.

"Връщането на статуквото на бял кон не се състоя въпреки многото пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшивите новини и режисираните скандали. Но България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се създаде етническо напрежение, което е много важно" - заяви Радев. - "Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят. За всеки, който пренебрегне това - ще бъде самоубийствено".

Според Румен Радев сега е нужно да се състави отчетливо политическо мнозинство, което да се заеме с реформи в съдебната система, както и да не допусне социално-икономическо напрежение през зимата и да осигури нуждаещите се. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача.

Според държавния глава бъдещото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции особено, когато залогът е българската идентичност и история и правата на българите зад граница.

"Слоганът от кампанията "С вас сме!" остава наше кредо и в бъдеще" - изтъкна още Радев. - "България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията. Аз съм оптимист!".

Румен Радев благодари на всички, които са гласували на вота, на участниците в организацията на изборите, на хората, които са го подкрепили.

"Демокрацията функционира благодарение на вас", изтъкна Радев.

Той поздрави и опонента си на балотажа проф. Анастас Герджиков, както и всички останали кандидати заради това, че са вложили идеите си в президентската кампания, а също и своя принос с участието си.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също благодари на всички, които са работили за победата им. Тя заяви, че в личен план посвещава победата на покойния си баща, защото той я е направил "силното и смело" момиче, а в политически план - на Стефан Данаилов, който пръв ѝ се доверил преди 6 години.

Снимки: Десислава Кулелиева

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Посвещавам победата на моя баща и на Стефан Данаилов
Илияна Йотова: Посвещавам победата на моя баща и на Стефан Данаилов
Паралелно преброяване 100%, "Алфа Рисърч": Радев - 66.4%, Герджиков - 32.3%
Паралелно преброяване 100%, "Алфа Рисърч": Радев - 66.4%, Герджиков - 32.3%