НОВИНИ

Румен Радев и Весела Лечева дадоха начало на национален турнир по утринна гимнастика в Ямбол

румен радев весела лечева дадоха начало национален турнир утринна гимнастика ямбол
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:14, 20.05.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева откриха втория национален турнир по утринна гимнастика в Ямбол. Наред с това в града се провежда и инициативата "Спортувай с президента". Двете спортни събития се провеждат в линейния парк в празното корито на река Тунджа в града и събраха над 500 деца от първи до 12-и клас от 32 училища в цялата страна.

"Убеден съм, че все повече треньори и спортни деятели ще подпомагат учителите по физическо възпитание в тази високо отговорна мисия. Мисия, посветена на пълноценното физическо и духовно развитие на младите хора в България. И с пълното съзнание, че без тази мисия ние трудно ще постигнем амбициозни, важни национални цели и напредък на нацията", изтъкна президентът Румен Радев.

След месец в президентството ще бъдат отличени децата, показали най-високи резултати в "Президентския тест", който е част от инициативата "Спортувай с президента". Инициативата набира все по-голяма популярност, посочи още Радев.

Държавният глава поздрави местната управа за усилията ѝ да възроди утринната гимнастика като редовна практика в училищата.

"Спортът означава здраве и възможности за нашата млада генерация. Спортът възпитава в качества, с които може да ни преведе през всички предизвикателства и трудности. Нека да направим така, че спортът да стане начин на живот за всяко дете. Знам колко много има необходимост от инвестиции. Инвестициите в спорта са инвестиции в здравето на българските деца", заяви Весела Лечева.

Тя посочи също, че е впечатлена от огромния брой участници в двете спортни прояви.

"Всички знаем пред какви изкушения са изправени в днешния съвременен живот децата. Спортът е едно от основните средства да ги откъсне от тях, за да израснат като успешни и пълноценни граждани на Република България", каза при откриването кметът на Ямбол Валентин Ревански.

"Президентският тест" и инициативата "Спортувай с президента" са със състезателен характер и имат за цел да насърчават масовия спорт и физическата активност сред българските деца. Акцент в тях са извънучилищните спортни занимания и алтернативните форми за физическо възпитание, като противовес на обездвижването сред младите хора.

Националният турнир по утринна гимнастика се организира от Община Ямбол със съдействието на Националната спортна академия "Васил Левски". Представянето на децата оценяваха трима заслужили майстори на спорта - Нешка Робева, Милена Търничкова и Тотка Петрова.

Преди три години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутната утринна гимнастика в училищата. Забравената от над 30 години училищна практика отново набра популярност не само в Ямбол, а и в други градове на страната.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов и Илиян Радулов са полуфиналисти в Пазарджик, Донев отпадна
Симон Антони Иванов и Илиян Радулов са полуфиналисти в Пазарджик, Донев отпадна
Кристина Николова триумфира на Световната купа по кикбокс в Турция
Кристина Николова триумфира на Световната купа по кикбокс в Турция