НОВИНИ

Румен Радев: Мисията на професионалните военни е да не допускаме войната да се разраства

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 29.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Оценката на президента Румен Радев е, че има политици и демагози, които пренебрегват мира в името на партиен или користен интерес. Според него мисия на професионалните военни е да съхраняват мира, дори с цената на живота си.

Държавният глава направи този коментар, след като летя с изтребител "Юрофайтър Тайфун" на испанските военновъздушни сили. Демонстрационният полет беше в Логистичния център за въздушни операции край Мадрид.

Мисията на военните сега е да съхранят мира в Европа, в това е убеден президентът Румен Радев.

"В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме войната да се разраства. И точно тук трябва д хора залагат на карта мира на обществата, мисията на професионалните вое

а го направим с професионализъм, в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Това е нашата мисия, тъй като тези

нни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си", заяви Румен Радев.

Румен Радев благодари на домакините за "уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света".

Специално за президента беше предоставен най-модерната версия на бойния самолет. Румен Радев е първият държавен глава, който пилотира бойната машина. Полетът продължи около час. Партньор на президента в полета беше испанският пилот капитан Рубен Моран.

"Самолетът е фантастичен. Предоставя много информация по време на самия полет, на база на която взимаме решения, а с президента направихме отличен полет из Испания", заяви кап. Рубен Моран.

Президентът благодари и на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България. През февруари Испания изпрати 4 изтребители Юрофайтър, които помагаха в съвместната охрана на въздушното пространство на България и Източния фланг на НАТО. На церемония след полета Румен Радев връчи почетния знак на Президента на испанските пилоти, участвали в тази мисия. Министърът на отбраната на Испания, която също присъства на церемонията, даде висока оценка за партньорството между двете страни.

"Ние показваме единство, което е особено важно в днешния момент. Знайте, че винаги може да разчитате на Испания. Когато сме обединени и защитаваме своите ценности, когато защитаваме мира, ние ще спечелим всички битки", заяви Маргарита Роблес - министър на отбраната.

По-късно президентът Радев посети централата на кралския футболния клуб „Реал Мадрид" на стадион „Сантяго Бернабеу" и разговаря с президента Флорентино Перес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Борис Бекер на близо 3 години затвор
Осъдиха Борис Бекер на близо 3 години затвор
Гигантски охлюви от Африка са новия хит за домашни любимци
Гигантски охлюви от Африка са новия хит за домашни любимци