НОВИНИ

Пробегът на мира отново в Пловдив. Да си припомним посланието на Карл Люис към българите

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 29.04.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Общество
Слушай новината

Световният пробег на мира достигна до пловдивското средно училище Любен Каравелов. Това е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Той е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, която продължава вече 35 години.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

„Мирът не означава отсъствие на война, а присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство. Мирът разкрива пълното великолепие на човешкия живот.“ Това са думите на основателя на пробегът на мира Шри Чинмой, който преди 35 години дава началото на това световно явление в Ню Йорк.

От тогава до днес той обединява хора от различни нации и религии, като негови последователи са едни от най- влиятелните хора на планетата, като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Принцеса Даяна.

Днес пробегът на хармонията премина през Пловдив в СУ Любен Каравелов. По този повод наш екип на БНТ-Пловдив припомня мащабността на събитието с архивни кадри на великия лекоатлет, 9-кратен олимпийски шампион Карл Люис, който имаше послание към България.

"Пробегът на Хармонията не е еднократно явление и съществува близо 2 десетилетия. Пробегът ще продължи и през следващите години. За това вярвам, че моето участие ще привлече още много хора по света, което могат да се включат не само с бягане, а с помощ и организации. Общият стремеж на хората към хармония и приятелство по света се разраства и ще продължи и през следващите години. На българите ще кажа: Благодаря за подкрепата, защото получавам много писма от цял свят както и от България. Застанете зад малките деца, подкрепяйте ги, насърчавайте за доброто. Това е което вярвам, че всеки по света трябва да направи".

Учениците от СУ "Любен Каравелов", които заедно с факлоносците на огъня, засадиха дървото на мира в двора на училището. Училището е известно със силните си традиции в българския фолклор, които са сред малкото в света приели посланиците на мира за втори път.

"Ние прегърнахме идеята, когато ми се обадиха, защото повече от всякога света има нужда от мир и от хармония, а пък ние сме щастливи, че сме избрани, ние да бъдем пазители на това дръвче. Защото сме пазители на фолклора, на български дух, а сега вече ще имаме и тази отговорност да бъдем пазители на едно дръвче, което символизира мира и хармонията в света“, каза Славка Щерева, директор на СУ "Любен Каравелов".

Вижте повече във видеото

Репортер: Мария Павлова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват плажа на река Янтра във Велико Търново
Възстановяват плажа на река Янтра във Велико Търново
Бургас се превръща в столица на цветята
Бургас се превръща в столица на цветята