НОВИНИ

Украинска журналистка е загинала при руската атака в Киев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:30, 29.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Журналистка от украинското радио "Свобода" е загинала при руската атака снощи в Киев. Нападението беше извършено по време на визитата на генералния секретар на ООН в украинската столица. Москва потвърди, че е поразила украински цели в столицата, но не коментира обстрела на жилищен блок.

Тялото на Вира Гирич било открито под отломките на атакуваната жилищна сграда. Намерили го тази сутрин - часове след атаката. Младата жена работела за киевското бюро на базираното в Прага Радио Свобода.

Вира Гирич се приготвяла да си ляга, когато ракета ударила апартамента й в центъра на Киев, съобщиха хора от спасителните екипи.

Първият удар беше много силен. 10 секунди по-късно последва втори. Тогава осъзнах, че той е бил още по-близо до мен. Затворих вратата. Мислех, че ще има още удари, каза свидетел на атаката.

Най-тежко засегнати са първите етажи на жилищния блок.Още 10 души са пострадали при атаката. Четирима са настанени в болница. Това е първата атака в Киев от две седмици.

В нападението има символика. То беше в момент, когато генералният секретар на ООН беше в Киев. Това беше поздрав за него. В този момент Путин показа среден пръст, обстрелвайки домовете ни, унищожавайки ги. Целта на Путин не са къщите, целта му е живота на хората, каза Виталий Кличко, кмет на Киев.

Ударите са извършени веднага след разговора между Володимир Зеленски и Антонио Гутериш.

Веднага след края на нашите разговори в Киев, руски ракети достигнаха града. Пет ракети. И това говори много за истинското отношение на Русия към глобалните институции. За усилията на руското ръководство да унижи ООН и всичко, което Организацията представлява, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Генералният секретар на ООН заяви, е шокиран от атаката. Той призна, че Съветът за сигурност не е успял да попречи или да прекрати войната в Украйна.

Москва потвърди, че е атакувала цели в Киев, но твърди, че мишената й бил военен завод. Освен жилищната сграда, при руската атака са били унищожени производствените мощности на завода за космически ракети в Киев.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР издирва избягал затворник от Враца
МВР издирва избягал затворник от Враца
Ромео и Жулиета от Москва и Киев: избягали в Босна, мечтаят за Канада
Ромео и Жулиета от Москва и Киев: избягали в Босна, мечтаят за Канада