НОВИНИ

Радев след полета с "Юрофайтър": Политици и демагози излагат на риск живота на другите, а никога не са рискували своя

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 29.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе демонстрационен полет на изтребител "Юрофайтър" в Испания. Във втория ден от посещението си в Мадрид държавният глава посети Логистичен център за въоръжение и проучване.

След полета Радев заяви, че е признателен на испанските колеги за "уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света". Благодари на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.

"В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме войната да се разраства. И точно тук трябва да го направим с професионализъм в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Това е нашата мисия, тъй като тези хора залагат на карта мира на обществата, мисията на професионалните военни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си", каза президентът Радев.

Обединеният център за въздушни операции Торехон в Мадрид е част от командната структура на НАТО. Основната мисия на центъра е да планира, ръководи, анализира и докладва за операции по охрана на въздушното пространство в мирно време. През февруари Испания изпрати у нас 4 свои изтребители "Юрофайтър" за изпълнение на мисии по съвместна охрана на българското небе.

В рамките на визитата си Радев ще посети централата на футболния клуб "Реал Мадрид" на стадиона "Сантяго Бернабеу" и ще се срещне с Флорентино Перес – президент на Кралския клуб, отборът с най-много титли в историята на Шампионска лига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хем разследва инцидент с двама футболни коментатори
Уест Хем разследва инцидент с двама футболни коментатори
Ирина Винер планира международен турнир по художествена гимнастика в Москва
Ирина Винер планира международен турнир по художествена гимнастика в Москва