НОВИНИ

САЩ предлагат варианти за газови доставки за Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:49, 29.04.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати работят по варианти за алтернативни доставки на газ за Европа. Президентът Джо Байдън заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване на европейски държави.

Асен Василев и Александър Николов в Брюксел: В България няма да има недостиг на газ

САЩ няма да оставят Русия да изнудва европейските страни, като ги заплашва да ги лиши от енергийни ресурси. Това заяви президентът Джо Байдън по повод спирането на руските газови доставки за Полша и България. Той обясни какви са вариантите да се осигурят достатъчно количества газ за България и Полша.

"Работим с държави като Корея, Япония, Катар и други в подкрепа на нашите усилия да помогнем на европейските съюзници, заплашени от Русия чрез газа и изнудвани заради енергийните им нужди. Агресията няма да спечели", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

В подкрепа на Украйна САЩ възродиха закон от Втората световна война

За да се намали зависимостта от руския газ, американски компании изразиха желание да компенсират чуждите партньори с втечнен газ от САЩ. От няколко години Америка се превърна в новото Елдорадо за газ, добит по метода на фракинга. За да бъде транспортиран до други точки на света, газът трябва да бъде втечнен. Този газ е с по-висок въглероден отпечатък в сравнение с другите начини на доставяне на природен газ.

"Това, което виждате зад мен, е танкер, който транспортира втечнен природен газ. Ще имаме все повече такива кораби на френските и други европейски пристанища, за да осигурим енергийната сигурност на Европа. Товар като този е достатъчен за потреблението на природен газ за един ден във Франция", допълни Ерик Феста, директор на енергийна компания.

Асен Василев в Брюксел: Получихме силна подкрепа, в България ще заработи координационен център за газ и електроенергия

За да се транспортира по този начин, обемът на суровината се намалява шест пъти. Прогнозите са, че през тази година американският износ на газ ще се увеличи три или четири пъти.

"Не виждам как, дори утре войната в Украйна да спре, да се върнем към стария свят, който купува целия руски газ. Наблюдаваме геополитическа промяна, която не само ще отслаби Русия, но ще засили отношенията между Съединените щати и Европа", каза още Чарли Ридъл, директор на изследователски център.

Същевременно САЩ възродиха закон от Втората световна война, за да улеснят оказването на военна помощ за Украйна. Законодателната мярка беше одобрена в Камарата на представителите. Чрез нея се възражда програма, която ще позволи на Вашингтон да отдава под наем и на лизинг американска военна техника и оръжия на Украйна и засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа - като Полша.

Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса отпускането на допълнителна помощ за Украйна в размер на 33 милиарда долара. Средствата ще бъдат разпределени за военна, икономическа и хуманитарна помощ.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Далас, Финикс и Филаделфия са полуфиналисти в плейофите на НБА
Далас, Финикс и Филаделфия са полуфиналисти в плейофите на НБА
Германски енергиен експерт пред БНТ: Ако има ембарго на газа от Русия, икономиката в Германия ще се свие между 1 и 6%
Германски енергиен експерт пред БНТ: Ако има ембарго на газа от Русия, икономиката в Германия ще се свие между 1 и 6%