НОВИНИ

Очаква ли се шоково поскъпване на газа?

Николай Минков
от Николай Минков
08:15, 29.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Заради спрените доставки от Русия ще се наложи през май България да купува газ на борсови цени, които се движат около 100 евро за мегават час. Това съобщи председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров след открито заседание, на което трябваше да се обсъди с колко ще поскъпне газа през следващия месец.

От "Булгаргаз" заявиха, че не са готови с новите разчети, които ще представят в регулатора на 4 май.

Окончателната цена регулаторът ще обяви на 10 май. Ще се наложи и корекция на цената за април, която ще се увеличи с 25%, заяви шефът на "Булгаргаз".

Тодоров обясни, че след спиране на руските доставки "Булгаргаз" ще купува от борсите на по-високи цени.

При днешните котировки от 100 евро за мегаватчас изчисленията показват увеличение за май на газа с около 35%, ако те се запазят.

"Информацията в доклада вече е остаряла, предвид актуалното състояние - преустановените доставки на природен газ от "Газпром Експорт". За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от "Газпром Експорт". Проведена е процедура, поискали сме оферти от всички активни търговци в региона. На базата на подадени от тях оферти сме направили класиране и сме избрали доставчици. Все още не сме подписали договорите. Но природният газ за момента, за нашите клиенти по заявки, които те са дали към "Булгаргаз", е договорен", заяви Людмил Йоцов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

"Това, което виждам за месец май, предвид факта, че трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България и вече не иска да доставя за България, трябва да ги заместим с количества от алтернативни доставки. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което можем да очакваме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с цените в Европа. Досега не беше така, защото разчитахме на дългосрочните договори. В момента борсовите цени са около 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, предвид огромните количества, които купува "Булгаргаз", ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка", допълни председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Николай Минков.

Омбудсманът настоява КЕВР да публикува заявленията за новите цени на тока и парното

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо предрече труден реванш за Рома срещу Лестър
Жозе Моуриньо предрече труден реванш за Рома срещу Лестър
Опасни горещини обхванаха Индия и Пакистан - температурите са над 45°
Опасни горещини обхванаха Индия и Пакистан - температурите са над 45°