НОВИНИ

Омбудсманът настоява КЕВР да публикува заявленията за новите цени на тока и парното

омбудсманът настоява кевр публикува заявленията новите цени тока парното
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 15.04.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров, в която поиска от регулатора да публикува на сайта на комисията заявленията за цените на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ за новия регулаторен период – 1 юли 2022 г.- 30 юни 2023 г., съобщават от администрацията на обществения защитник.

Омбудсманът подчертава, че съгласно действащата нормативна уредба срокът за постъпване на тези ценови предложения вече е изтекъл на 31 март 2022 г.

„В изпълнение на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката, досегашната практика на енергийния регулатор беше заявленията за цени да бъдат публикувани още в първите дни на м. април – непосредствено след постъпването им в КЕВР. С притеснение отбелязвам, че до момента заявленията за цени на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ за новия регулаторен период не са публикувани на сайта на Комисията“, пише в препоръката си общественият защитник и пита какви са причините това да не се случва.

Проф. Ковачева е категорична, че процесът на ценообразуването трябва да бъде максимално публичен и прозрачен и настоява КЕВР в най-скоро време да публикува ценовите предложения, за да могат всички заинтересовани страни – битови клиенти, организациите на потребителите и енергийните експерти, да се запознаят със заявленията за нови цени и мотивите към тях.

Според нея в момента е най-важно постигането на социално поносими цени на природния газ, електрическата и топлинната енергия за домакинствата, затова препоръчва да не се допуска съкращаване на времето за широк обществен дебат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор блъсна майка и дете в София
Шофьор блъсна майка и дете в София
От 18 април кланиците кандидатстват по де минимис за реализация на българско агнешко месо
От 18 април кланиците кандидатстват по де минимис за реализация на българско агнешко месо