НОВИНИ

Корнелия Нинова: МС реши ли да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
11:00, 29.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Министерският съвет реши ли да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията, да изчакаме да видим какво ще се гласува", заяви в Първенец вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Има всякакви спекулации в момента, че реално се изнася, отново потвърждавам - един патрон не е изнесен за Украйна. Изнасяме оръжие за 50 до 60 държави, но всички са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това. При нас няма нито един договор за Украйна и Русия. Стигне ли се до решение на Министерския съвет за такъв износ, ние напускаме", подчерта Нинова.

Тя отрече възможността за изнасяне на военна помощ за Украйна през Полша преди решение на парламента. "Не е възможно да се товари оръжие за Украйна", категорична беше Корнелия Нинова.

"В тази комисия, която разрешава търговията, участват ДАНС, Военно разузнаване, външно и вътрешно министерство, министерствата на отбраната и икономиката, всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално, категорично не е възможно. Всички документи се разглеждат от всички тези служби и министерства", каза още Корнелия Нинова.

"Не мисля, че се задават избори", отбеляза тя.

Министърът на икономиката и индустрията посети днес зеленчуковата борса в Първенец.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Нели Ангелова.

"Българското производство е изключително важно, особено с увеличаването на цените, в следващите години може би ще има проблем с продоволствието и хранителните вериги и затова трябва да се заложи политика. Предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 милиона", заяви Корнелия Нинова.

По думите ѝ хората се оплакват от високата цена на тока, като мярката на правителството е да продължи подкрепата за 300 лева на мегаватчас.

"Бих предложила държавна помощ под формата на торове. Голямата цел е да подпомогнем родното производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Изненадва ме, че поне половината от земеделските производители не са регистрирани, а без регистрация не могат да получат помощ", добави вицепремиерът.

Според нея газ ще се гарантира, като въпросът е каква ще е цената.

"Желанието е да се замрази цената на газа такава, каквато е в момента по договор с "Газпром", а разликата от увеличаването на цената да се поеме от държавата. Такова искане ми се струва разумно, възможно и ефективно, ще даде резултат да не се оскъпява стоката и да не става все по-неконкурентоспособна, нулево ДДС върху плодове и зеленчуци", каза още Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувецът Хънтър Армстронг подобри световния рекорд на 50 метра гръб
Плувецът Хънтър Армстронг подобри световния рекорд на 50 метра гръб
Нови правила за придобиване на научна степен
Нови правила за придобиване на научна степен