НОВИНИ

Румен Радев: Най-важният резултат от изборите трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:50, 02.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

В първия ден от кампанията за предсрочните парламентарни избори - президентът Румен Радев призова партиите да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставянето на кабинет. Що се отнася до надеждни доставки на газ - държавният глава очаква от служебното правителство да работи по всички варианти за гарантирането им.

Президентът Румен Радев очаква партиите да водят предизборната кампания с поглед към бъдещето.

"Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на Българските граждани и бизнеса в условията на криза. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство. Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Докато механизмът за компенсиране на високите цени на тока работи, макар и с редица проблеми, то снижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия, смята държавният глава.

"Вчера знаете новата шокираща цена на газа от 353 лева и трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори виждате, че миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности", посочи президентът Румен Радев.

Президентът призова служебното правителство да работи по всички варианти за гарантиране на надеждни доставки на газ на поносими цени.

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че "Газпром" не е единственото решение и не е на всяка цена. "Газпром" е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата", каза още Радев.

В условията на криза не трябва да има закъснение в изработването на бюджета, каза президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Карлово пред БНТ: Бедстващите хора в цялата община са между 45 и 60 човека
Кметът на Карлово пред БНТ: Бедстващите хора в цялата община са между 45 и 60 човека
Феновете на ЦСКА събраха повече от половината сума за глобата на клуба, наложена от БФС
Феновете на ЦСКА събраха повече от половината сума за глобата на клуба, наложена от БФС