НОВИНИ

Комисар Николов: Има бедстващи хора, но няма информация за загинали и пострадали при наводненията

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 02.09.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Няма информация за загинали и пострадали хора при наводнението в Богдан и Каравелово. Получават се подобни сигнали, но към момента те не са потвърдени. Това каза за БНТ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той заяви, че ситуацията в Богдан и Каравелово продължава да е тежка. Добрата новина е, че нивото на водата в Богдан е паднало почти метър.

Има бедстващи хора - това са трима души в Рибарниците до село Московец. Указанията са да се качат на високите етажи на къщите, за да изчакат спасителите. Правим всичко възможно, каза комисар Николов.

Село Богдан е откъснато от света заради наводненията, евакуират хора

Ако времето позволи, ще излети хеликоптер, за да се евакуират 5 - 6 души, включително и бременна жена. На място работят стотици хора - доброволци, пожарникари, военни, полицаи, спасители. Всичко възможно е мобилизирано, за да се окаже съдействие на хората, каза главен комисар Николов.

По думите му наводненията са причинени от проливните дъждове. Той обясни, че тази нощ над Клисура дъждът е бил 191 литра на квадратен метър. Около обяд над връх Богдан се е развила мощна купесто-дъждовна облачност, т.нар. - супер клетка, която допълнително е изляла дъжд.

"Всичко в планината в Средна гора до връх Богдан е разрушено. Това ни беше един от резервните маршрути да заобиколим през Белокамене, хижа Средногорец, да отидем до Богдан, но горе е ад - няма никакви пътища. Това са част от скатните води, които идват от Скалъдере", каза комисар Николов.

Заради разрушените мостове, в момента се подготвят понтонни мостове заедно с военните, които ще бъдат използвани за евакуация на хората, както и на екипите на БНТ, БНР, които също са в Богдан. Десетки лодки са насочени към мястото, но те не могат веднага да бъдат използвани поради високите води, каза комисар Николов.

Той допълни още, че държат връзка с кметовете, а кметът на общината Емил Кабаиванов е в Богдан, заедно с ръководителя на пожарната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов и Александър Лазаров ще играят на Sofia Open 2022 с "уайлд кард"
Димитър Кузманов и Александър Лазаров ще играят на Sofia Open 2022 с "уайлд кард"
Нотингам Форест привлече 21 нови футболисти през лятото
Нотингам Форест привлече 21 нови футболисти през лятото