НОВИНИ

Село Богдан е откъснато от света заради наводненията, евакуират хора

село богдан откъснато света заради наводненията евакуират хора
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 02.09.2022 (обновена)
13641
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин. Тежка е ситуацията и в съседното село Каравелово.

На място са аварийни екипи, командирът на военната 61-ва Стрямска бригада, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и директорът на ГД "Пожарна безопасност" комисар Николай Николов..

Двата моста на Богдан са недостъпни - единият е под вода, другият е напълно отнесен от придошлите вълни.

Появи се непотвърдена информация, че наводненията в Богдан са взели първа жертва - 80-годишна възрастна жена. Оказа се, че военните са успели да я евакуират. Кметът на община Карлово, командирът на военната бригада и комисар Николов не потвърдиха информация за пострадали или загинали.

Комисар Николов: Има бедстващи хора, но няма информация за загинали и пострадали при наводненията

Водите продължават да прииждат от Средна гора - залети са целите села Богдан и Каравелово. В последния час преля мостът и пред читалището в Каравелово. От Богдан са евакуирани около 15 души - отведени са на безопасни места. Предстои да бъдат изведени още 7-8 души. Екип е насочен и към рибарник край Каравелово, където бедстват двама души.

На място трябва да дойде хеликоптер, който да облети мястото и да помогне.

Тежка е ситуацията и в други карловски села. Подбалканският път е непроходим, жп линията също е залята с кални води и наноси. Има десетки наводнени къщи. Нивото на водата е между 1.5 и 2 метра.

Екипът на Българската национална телевизия е блокиран между селата Каравелово и Богдан и е заедно с екипите на пожарната. Продължава да вали много силен дъжд, няма ток, комуникацията е трудна. В помощ на хората ще бъдат необходими храна и вода.

Тежка е ситуацията в Розино и Столетово след проливните дъждове, има бедстващ човек

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община заминаха към Богдан, за да окажат помощ. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника, съобщи директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

Репортер: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нотингам Форест привлече 21 нови футболисти през лятото
Нотингам Форест привлече 21 нови футболисти през лятото
Какво видя екипът на МААЕ в АЕЦ "Запорожие"?
Какво видя екипът на МААЕ в АЕЦ "Запорожие"?