НОВИНИ

Румен Радев обсъди с Орбан и Моравецки усилията в борбата с трафика на мигранти в ЕС

президентът румен радев коментира случващото русия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 06.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе телефонни разговори с министър-председателите на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки, съобщиха от "Дондуков" 2.

Румен Радев и Виктор Орбан са обсъдили необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция.

Двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария също е била тема на разговорите. Подчертани бяха и възможностите на страната ни за доставка на повече енергийни ресурси за Унгария след осигурения от България достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.

Борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз е била тема и на разговора с полския премиер Матеуш Моравецки. Моравецки и Радев са се обединили около тезата, че борбата с нелегалния трафик може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора, посочват от пресцентъра на президентството.

Двамата са обсъдили и готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и охраната на външните граници на Европейския съюз.

Румен Радев е подчертал, че страните от първа линия трябва да получат подкрепа за справяне с миграционния натиск, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с държавите от Централна и Западна Европа, където са разположени центровете, направляващи и финансиращи нелегалния трафик на хора. Затова България инициира и създаването със съдействието на Европол на международна оперативна работна група за обмен на информация за неутрализиране на финансовите потоци, които обезпечават нелегалния трафик. Писма с покана за участието на експерти по въпросите на нелегалната миграция президентът Радев изпрати на 26 май т.г. до редица лидери на държавите - членки на ЕС, напомнят от президентството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти търсят механизъм за взаимодействие при разследването на престъпления против природата
Експерти търсят механизъм за взаимодействие при разследването на престъпления против природата
МЗ предлага промяна на категорията на труд за работещите в спешна помощ
МЗ предлага промяна на категорията на труд за работещите в спешна помощ