НОВИНИ

Румен Радев поздрави Мустафа Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия

румен радев поздрави мустафа хаджи преизбирането главен мюфтия
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 01.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Взаимното уважение и толерантността между религиозните общности в България са важна част от културните традиции на страната ни. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, които проведоха среща в сградата на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България.

Държавният глава поздрави д-р Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия от Националната конференция на мюсюлманите в България. По думите на президента, това е израз и на оценката, която българските мюсюлмани дават на своето духовно ръководство.

Добрият диалог между държавните институции и религиозните вероизповедания, в рамките на техните отговорности, има положителен резултат и за самите граждани, посочи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той отбеляза и отличния диалог между мюсюлманското вероизповедание у нас с Българската православна църква, което се оценява много позитивно от представителите и на двете религиозни общности.

Д-р Хаджи подчерта приноса на президентската институция за разрешаване на въпроса за изплащането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава и недопускането на външни влияния сред българските мюсюлмани.

Съхраняването на ценностите на традиционния ислям в България от страна на Главното мюфтийство заслужават подкрепата на обществото, посочи държавният глава.

Румен Радев открои и ролята на мюсюлманските духовници за успешното противодействие на навлизането на радикални духовни течения в България, както и отговорното отношение на Главното мюфтийство.

Българската държава има своята важна роля и за осигуряване на по-добри социални условия и стандарти в обучението на мюсюлманското духовенство, бе общата позиция на срещата, на която бе обсъдена и акредитацията на Висшия ислямски институт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 4
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 4
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 3
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 3