НОВИНИ

Румен Радев проведе среща с посланика на Турция у нас

румен радев проведе среща посланика турция
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 20.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сътрудничеството между България и Турция в областта на сигурността, съвместната гранична охрана и противодействието на нелегалния трафик на хора. Това обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и посланикът на югоизточната ни съседка Айлин Секизкьок.

Обща бе позицията, че динамичните промени в Афганистан и произтичащият от това засилен миграционен натиск към съседните страни и региони изискват активен диалог, своевременна информация и координация на дейността на Министерствата на вътрешните работи на отделните страни.

Държавният глава даде висока оценка на работата на Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция на ГКПП „Капитан Андреево“, който той посети миналата седмица.

Независимо от въведените ограничения поради пандемията от коронавирус, трафикът между България и Турция продължава да се увеличава. Това налага и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове за улесняване на икономическия обмен, туризма и пътуващите граждани.

Посланик Секизкьок призова по време на срещата за облекчаване на процеса и по преминаване на турските граждани от и към Европейския съюз през българските гранично-контролни пропускателни пунктове.

По думите на дипломата в много случаи се отчита значително забавяне на пътуващите граждани, които понякога се налага да изчакват цял ден, за да преминат през българската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори в Кремъл: Прощална визита на Меркел в Москва
Преговори в Кремъл: Прощална визита на Меркел в Москва
Кола се обърна по таван след катастрофа във Варна
Кола се обърна по таван след катастрофа във Варна