Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Радев: Увеличеният бизнес интерес към "Три морета“ свидетелства за потенциала на региона

bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 18.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата "Три морета" създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона.

Това заяви президентът Румен Радев, който откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

Държавният глава заяви, че засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът Румен Радев по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета“, която страната ни ще домакинства тази година в София. Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство – свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите.

"Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20 - 30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите ѝ партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на спорта подкрепи Стефка Костадинова
Министерството на спорта подкрепи Стефка Костадинова
Министър Петков: Инициативата "Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции
Министър Петков: Инициативата "Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции