НОВИНИ

Русия обжалва забраната от ФИФА и УЕФА пред Спортния арбитражен съд

ФИФА лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:43, 04.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Руският футболен съюз ще отведе наказанието си от международни турнири до Спортния арбитражен съд (КАС).

Русия обжалва забраната след санкциите ФИФА и УЕФА в понеделник след инвазията в Украйна. Наказанията са до „второ нареждане“ и към момента руският национален отбор за мъже няма да играе в плейофите на Световното първенство по-късно този месец.

Междувременно, женският отбор на „Сборная“ трябваше да участва на Европейското първенство това лято в Англия, докато руският Спартак Москва бе изхвърлен от Лига Европа, като съперникът им в осминафиналите РБ Лайпциг се класираха за следващата фаза без игра.

Русия иска националните им отбори да бъдат върнати в предстоящите турнири и ако жалбата му до КАС бъде неуспешна, то тогава ще поиска спиране на въпросните надпревари.

„Ако ФИФА и УЕФА откажат подобна процедура, ще бъде поискано изискване за въвеждането на временни мерки под формата на спиране на решенията на ФИФА и УЕФА, както и турнирите, в които руските отбори трябва да участват. Руският футболен съюз вярва, че ФИФА и УЕФА нямат законова основа при решаването на премахването на руските тимове. Съюзът също така не получи правото да изложи своята позиция, което наруши фундаменталното право на защита. В добавка, когато са направили тези решения, ФИФА и УЕФА не са взели предвид други възможни мерки, освен за пълното изключване на участници на турнири от Русия“.

Съюзът ще търси и „компенсации за щети“ и твърди, че наказанието е само поради „натиск“ от директни съперници, които е трябвало да играят с руския национален отбор в плейофния полуфинал, както и Швеция и Чехия – и двата тима потенциални противници в плейофния финал.

„Решението за оттегляне на националния отбор от класиране за Световното първенство 2022 е било взето под натиска на директни съперници в плейофите, което нарушило принципа на спорта и правилата на феърплея“, се казва още в съобщението на Съюза.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът разкрива горещи телефонни линии за безплатна правна помощ за бежанци от Украйна
Омбудсманът разкрива горещи телефонни линии за безплатна правна помощ за бежанци от Украйна
Какви са възможните последици след поредния шпионски скандал?
Какви са възможните последици след поредния шпионски скандал?