НОВИНИ

Русия призна за още жертви на атаката в Макеевка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:15, 04.01.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Русия призна за още жертви на атаката от 1 януари в Макеевка. Руското военно министерство потвърди за 89, вместо досегашните 63-ма убити военнослужещи. Според Москва украинските сили са установили точните координати на техните военни, след като руските войници са използвали своите мобилни телефони, макар това да им е строго забранено.

89, а не 63-ма убити руски войници, както се твърдеше досега. В едно от малкото си съобщения за понесените загуби от началото на войната през февруари миналата година, руското военно министерство коригира броя на загиналите при удара в Макеевка в окупираната Донецка област.

"На 1 януари - минута след полунощ московско време, украинските въоръжени сили нанесоха удар срещу пункт за временно разполагане на руско военно подразделение. Срещу сградата са изстреляни шест ракети "Хаймерс", две са свалени от нашите ПВО системи, други 4 поразяват поделението. За съжаление, след разчистване на отломките стана ясно, че са загинали 89 души. Сред тях заместник-командирът лейтенант Бахурин", каза генерал-лейтенант Сергей Севрюков от Главно военно-политическо управление на руските въоръжени сили.

Данните на Москва и Киев за нанесените щети силно се различават. Според украинската страна жертвите са 400, а ранените над 300. Единодушни са за начина, по който украинските военни са се сдобили с координатите на поразената сграда.

"Основната причина е нерегламентирана употреба на мобилни телефони от страна на войниците, въпреки забраната за използване на такива в зони, до които врагът има възможност да нанесе удар", каза лейтенант Сергей Севрюков.

Специална комисия разследва обстоятелствата около случая и виновните ще бъдат подведени под отговорност, допълват от руското командване. Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ, с който стана ясно, че близките на загиналите руски военнослужещи ще получат компенсация в размер на 5 млн. рубли.

Володимир Зеленски приветства успехите на украинската армия, но предупреди, че е рано Киев да обявява победа във войната.

"Сега е моментът да засилим своите отбранителни способности. Нямаме никакво съмнение, че Русия ще направи всичко по силите си да обърне хода на войната или най-малко - да отложи загубата си", каза Зеленски.

За първи път от септември насам Русия признава за убити военнослужещи в рамките на войната. Тогава военният министър Шойгу съобщи, че загиналите от началото на инвазията руски войници са малко под 6000.

Ударът в Макеевка предизвика безпрецедентни критики от страна на руските граждани срещу тяхното военно командване.

Днес се очаква турският президент Реджеп Ердоган да разговаря последователно с руския държавен глава Путин и с украинския Зеленски. От началото на войната Анкара прави опити да влезе в ролята на посредник между двете враждуващи страни в търсене на дипломатическо решение на конфликта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат
Илияна Йотова: Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат
Сабаленка откри 2023 година с победа и се класира за четвъртфиналите в Аделаида
Сабаленка откри 2023 година с победа и се класира за четвъртфиналите в Аделаида