НОВИНИ

Русия твърди: Наша ваксина дава двугодишна защита от COVID-19

русия твърди наша ваксина дава двугодишна защита covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 22.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Разработената руска ваксина срещу коронавирус ще бъде ефективна в продължение на повече от две години, настоява директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург.

Професорът е разработил ваксината съвместно с Министерството на отбраната на Русия.

По думите му препаратът използва аденовирусите, за да достави гени, кодиращи протеина на коронавируса.

"Ваксината ще се поставя два пъти, като един и същи ген ще бъде вкарван в организма с помощта на различни носители. Това ще даде възможност да се изгради защитен имунитет, при това за продължителен период от време", казва Гинцбург, цитиран от РИА Новости.

Според него подобен подход гарантира с голяма вероятност, че човек, на когото е поставена такава бустер ваксина, т.е. в подсилен вариант, ще бъде защитен от евентуално заразяване с коронавирус "най-малко за период от 2 години, а е възможно и за по-продължителен период".

Ученият твърди, че подобно продължително действие на препарата е доказано при съвместната работа с медицинските институции на руското военното министерство в Гвинея, при разработването на ваксини срещу ебола.

За масово ваксиниране на населението на Русия ще трябва да бъдат произведени до 70 милиона дози, като вече се предприемат мерки за въвеждане на мащабно производство на препарата.

Клиничните изпитания на разработената руска ваксина са започнали върху 18 пациенти на 18 юни и се очаква да приключат до края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
64-годишен мъж се удави на централния плаж в Лозенец
64-годишен мъж се удави на централния плаж в Лозенец
Сутрешен слаб трус до Банско – 2,9 по Рихтер
Сутрешен слаб трус до Банско – 2,9 по Рихтер