НОВИНИ

Русия започна изтегляне на силите си по границата с Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:35, 15.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Русия
част руските военни части близо украйна връщат базите
Слушай новината

Руското министерство на отбраната съобщи, че част от военните се връщат в базите си след края на проведените учения.

Този ход е потенциална първа стъпка към намаляване на напрежението на продължаващата седмици криза със Запада. Съобщението идва на фона на дипломатически усилия за предотвратяване на евентуално руско нахлуване в Украйна.

Първа реакция на съобщението за руското изтегляне дойде от Киев. Дипломатическите усилия на Украйна и западните страни успяха да предотвратят руска ескалация, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Заедно с партньорите ни успяхме да възпрепятстваме всяка нова ескалация от страна на Русия. Вече сме средата на фервуари и виждате, че дипломацията продължава да работи", коментира украинският външен министър.

"След изпълнението на задачите, частите от Южния и Западния военни окръзи започнаха да се товарят на железопътен и автомобилен транспорт и днес се отправят към своите военни гарнизони. Отделни подразделения ще се върнат, движейки се във военни колони", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

На нови снимки, направени от сателити, обаче се вижда повишено ниво на руска военна активност на няколко места близо до Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на частната компания, заснела изображенията.

Русия струпа повече от 100 хиляди военни по границата с Украйна, а напрежението се повиши, след като Съединените щати предупредиха, че пълномащабна руска атака е възможна до дни. Москва продължава да отрича, че планира нападение.

Базираната в САЩ компания "Максар текнолъджис", която следи струпването на руските сили от седмици, съобщи днес, че снимките от неделя и вчера показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия, съобщава БТА.

Тази информация не е потвърдена пред Ройтерс от независими източници.

"Максар" посочи, че Русия е разположила на предни позиции нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята за един от най-изненадващо спечелените златни олимпийски медали
Историята за един от най-изненадващо спечелените златни олимпийски медали
Бруклин Нетс разби Кингс и спря серия от 11 поредни загуби
Бруклин Нетс разби Кингс и спря серия от 11 поредни загуби