НОВИНИ

Русия започва да ваксинира чужденци

русия започва ваксинира чужденци
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 04.06.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Владимир Путин призова руснаците да се ваксинират срещу коронавируса и каза, че Москва е готова да позволи на чужденци да влязат в страната, за да получат ваксина.

Ръководителят на Кремъл използва главния икономически форум на страната във втория по големина град Санкт Петербург, за да отправи нова молба за имунизация към руснаците, докато властите се борят да увеличат усилията си за ваксинация.

"Всеки пълнолетен гражданин на Русия има възможност да се ваксинира напълно безплатно. Бих искал да помоля нашите граждани да използват тази възможност, за да защитят себе си и близките си", заяви Владимир Путин.

Той допълни, че руските власти не са регистрирали нито един смъртен случай, свързан с коронавирусната ваксина. Путин повтори, че самият той е бил ваксиниран и че ваксината има малко странични ефекти. "Имам знания от първа ръка за това", добави Путин.

По думите му главната руска ваксина "Спутник V" вече е регистрирана в 66 страни с общо население над 3 милиарда души.

Путин коментира, че Русия е готова да започне да ваксинира чужденци и е възложил на правителството да организира достъп до платени програми за ваксинация за тях.

"Като вземем предвид ефективността на нашите ваксини, знам, че такова търсене ще е доста голямо. Родната фармацевтична индустрия е готова да увеличи производството на ваксини", каза още Владимир Путин.

Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции, който финансира ваксината, заяви на форума, че Русия може да отвори за "ваксинен туризъм" от юли.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Живков провери напредъка при изграждането на връзката Гърция - България
Министър Живков провери напредъка при изграждането на връзката Гърция - България
Служебното правителство обяви нови антикризисни мерки
Служебното правителство обяви нови антикризисни мерки