НОВИНИ

Руското посолство: Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 07.07.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
руското посолство провежда целенасочена работа минимизиране руското присъствие българия
Слушай новината

"Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало". Това се казва в официален пост във Фейсбук страницата на Руското посолство по повод годишнината от от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

Ето и цялото съобщение:

Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.
Доближихме този етап, имайки едно от най-низките нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва – са функционирали нормално.

Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало.

В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия.

И макар на днешния етап бъдещето на руско-българските отношения е мъгливо, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Семерджиев е бил в обкръжението на Христофорос Аманатидис - Таки
Георги Семерджиев е бил в обкръжението на Христофорос Аманатидис - Таки
Атанас Караиванов беше избран за президент на Професионалната футболна лига
Атанас Караиванов беше избран за президент на Професионалната футболна лига