НОВИНИ

България не изпълни ултиматума на руския посланик Митрофанова (Обзор)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 01.07.2022
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

България действа твърдо и не прие ултиматума на Русия до 12.00 часа днес да отмени решението си за отзоваване на 70 руски дипломати, заподозрени в шпионаж. В дванайстия час руската посланичка се оказа на среща с външната ни министърка. По време на разговора Теодора Генчовска е поискала руската страна да оттегли вербалната си нота, с която заплашваше да затвори посолството. Депутатите продължават да изясняват дали премиерът е действал законно с решението да изгони дипломатите. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха за защита на националния интерес. Подкрепа двете управляващи формации получиха от ГЕРБ-СДС и ДПС, които обаче критикуваха начина, по който е взето решението. "Възраждане" сезираха прокуратурата за действията на Кирил Петков. България беше подкрепена за експулсирането на руснаците от Европейския съюз и НАТО.

След отказа на България да се поддаде на ултиматума, сега предстои руското външно министерство да реши дали да затвори руското посолство у нас. Но такова решение все още няма. Двете страни не направиха компромис през днешния ден, стана ясно след срещата. Решението дали ще бъде закрито посолството в София трябва да бъде взето в Москва. Пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко определя ситуацията като наистина сериозна и изтъква, че на практика посолството не може да функционира като дипломатическа мисия. Ако София не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще постави въпроса за запазване на дипломатическото си присъствие там, съобщава още Грушко.

Малко след 12.30 ч. колата на руския посланик напусна сградата на външното министерство.

По-късно оттам съобщиха, че малко преди да изтече ултиматумът, даден от руския посланик, е проведена среща по искане на Елеонора Митрофанова. Министър Генчовска я е запознала с българската позиция и съгласно указания на началник кабинета на премиера, е поискала руската страна да оттегли вербалната си нота от вчера.

Митрофанова ще предложи закриването на Посолството на Русия в България

Елеонора Митрофанова реагира във Фейсбук страницата на посолството, където заяви, че българското външно министерство е игнорирало исканията ѝ. За това започва разговори с Москва за закриването на посолството в София, което, както е отбелязано в съобщението, неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Митрофанова допълва още, че отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

Петков: Молбата ми е руското правителство да коригира заплахите и да направи забележка на Митрофанова

Реакцията на премиера в оставка не закъсня.

Кирил Петков заяви, че нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на България и призова посланик Митрофанова да спре да се изявява по медиите. Петков припомни, че у нас остават 43-а служители на посолството, но и тази бройка по-думите му, е много. Премиерът даде за пример българското посолство в Москва, където работят 12 души.

Това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре. Няма как да се случи. Държим си на позицията, моята молба е към руското правителство да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да ѝ се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между нашите две държави.

На предупреждението, че затварянето на руското посолство може да има тежки последици, Петков отговори така:

Няма опасност за каквото и да било. Просто г-жа Митрофанова се опитва да играе на страховете на хората. Аз мисля, че от външно министерство на руската държава ще й кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен.

Драгомир Заков: Изгонването на руските дипломати е логично

В "Денят започва" по БНТ военният министър в оставка Драгомир Заков заяви, че изгонването на руските дипломати е логично, а едно от причините е липсата на уважение. Според Заков трябва да се намери решение руската държава да бъде представлявана в България.

Основното решение е в Москва. Каквото и да правим ние тук в крайна сметка в Москва трябва да решат как те искат да бъде представлявана тяхната държава в България. Ключовото в тази ситуация е ние да имаме тук руски представител, който проявява уважение, за да може да седнем и да говорим по това какви трябва да бъдат нашите дипломатически отношения, на какво равнище и как да се спазва тази реципрочност и взаимно уважение.

Реакция от Москва дойде в късния следобяд. Пред РИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че въпросът дали да се закрие руското посолство в България ще се разгледа от руското външно министерство и при необходимост ще бъде докладвано на президента.

В неделя по полунощ изтича срокът, в който изгонените дипломати трябва да напуснат страната.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският ракетен обстрел в Одеска област е извършен от Черно море
Руският ракетен обстрел в Одеска област е извършен от Черно море
Мохамед Салах сложи подписа си върху нов дългосрочен договор с Ливърпул
Мохамед Салах сложи подписа си върху нов дългосрочен договор с Ливърпул