Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕС и НАТО подкрепят България за изгонването на руските дипломати

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:02, 01.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

ЕС и НАТО подкрепят България за решението да изгони 70 руски дипломати от София и изразяват солидарността си с България.

В изявление на Европейската служба за външна дейност се казва, че Европейският съюз изразява съжалението си по повод неоснователната заплаха на Руската федерация да скъса дипломатическите отношения с България в отговор на решението на България, което е в пълно съответствие с международното право, да експулсира 70 служители на руското посолство, действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Европейският съюз изразява пълна подкрепа и солидарност с България при тези обстоятелства и ще следи отблизо ситуацията. Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия би послужила само за по-нататъшната ѝ международна изолация, казват още от службата на Жозеп Борел.

Говорителят на НАТО Оана Лунгеску също заяви, че решението на България да експулсира 70 руски служители като чуждестранни агентите е суверенно и трябва да се уважава.

"Съюзници от НАТО остро осъждат дългогодишното предизвикателно поведение на Русия и опитите ѝ да се намества в демократични процеди и институции и да заплашва сигурността на нашите граждани”, се казва в становището на НАТО. Алиансът изразява солидарността си с България.

Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли също заяви, че Обединеното кралство приветства решителните действия на България за експулсирането на 70 руски дипломати и служители на разузнаването.

“Ние подкрепяме България и в по-нататъшните й стъпки да защити своя суверенитет и сигурност от руските враждебни действия”, казва британският министър, който отговаря за Европа.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА С РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ВИЖТЕ ТУК

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Половин година след пожара в Благоевград - блокът все още не е укрепен
Половин година след пожара в Благоевград - блокът все още не е укрепен
Росен Барчовски определи групата от 12 баскетболисти за мача срещу Литва
Росен Барчовски определи групата от 12 баскетболисти за мача срещу Литва