НОВИНИ

Петков: Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 01.07.2022
17593
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Премиерът в оставка и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е предложил вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за кандидат за министър-председател. Това стана ясно от изявление на Петков за медиите.

"Аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на който имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на "Продължаваме промяната", с всички коалиционни партньори и всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай", каза Петков.

Още подробности вижте в репортажа на Гергана Гайдарова:

Ето акценти от изявлението:

Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси, започна изявлението си Петков.

Заяви, че няма да допуснем няколко неща: България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава.

Няма да допуснем, защото не ни е страх - каза Петков.

Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред, каза още той.

Призова за обединение на всички, освен с тези, които пълнят с пачки чекмеджетата си, които са в списъка "Магнитски", които с есемеси контролират своите депутати и тези, които се контролират от чужди държави.

Петков заяви, че трябва да се обединят, за да се свършат неотложни задачи за следващите 6 месеца: да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия; да се сложи механизъм за разследването на главен прокурор с независим съдия; да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат - КЗК, КФН, БНБ; да се промени законът на обществените поръчки; да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяване; да се довърши планът за българското земеделие; да се довърши енергийната диверсификация; да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.

"Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев", каза Кирил Петков.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Кавдански: Ботев Враца може да гони 8-10 място
Мартин Кавдански: Ботев Враца може да гони 8-10 място
ПСЖ обяви първи летен трансфер
ПСЖ обяви първи летен трансфер