НОВИНИ

Политолози: Процесите у нас се движат не по логика, а от други подбуди

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 01.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

От една страна личностите у нас стават пречка за политическо взаимодействие, а от друга страна всички се кълнат в поне едно припокриване на програми и приоритети - това е парадоксално, смята политологът Страхил Делийски.

Ако има такова припокриване, то тогава не би трябвало да има проблем с личностите. Делийски казва, че поведението на тези личности не е функция на демократическите механизми, а на спонсори - на големите пари в политиката. Погледнато така няма значение кой ще бъде предложен за премиер, каза той.

Според политолога Стойчо Стойчев с решението си за Москва премиерът в оставка вероятно е имал програма минимум, която е трябвало да изпълни. Оттук насетне ще е оттегли на по-заден план и ще се опита да спаси, което може да бъде спасено, а то е да предложи кандидат-премиер, който да е достатъчно приемлив, за да получи подкрепата на ИТН и БСП.

Всяка кандидатура, която е антируска, би била неприемлива за БСП. Ще се търси фигура еднакво близко във външно политически план от едните и от другите, или еднакво далече. Подобен кабинет обаче не би претендирал за някакъв вид реформаторство.

Според Стойчев премиерът в оставка Петков трудно би могъл да стои в сянка, но ако вземе маната, означава, че ще го провали.

Политологът Борислав Ангелов смята, че единственият вариант да се случи ново правителство е с първия мандат и нов кандидат-премиер може да събере подкрепа.

България има нужда от правителство и стабилност, защото има важни задачи като приемането на 22 закона. Без парламент ще бъде много по-трудно едно правителство да взима решения в ситуацията с войната в Украйна в момента. Необходим е парламент - може да е лош, слаб, но ситуацията е такава, категоричен е Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото

Свалете приложението BNT News за Изтеглете за Android или Изтеглете за iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Чувствам се страхотно, пътят към световната титла минава през мача с Чисора
Кубрат Пулев: Чувствам се страхотно, пътят към световната титла минава през мача с Чисора
Ще има ли нов кандидат за премиер на "Продължаваме промяната"?
Ще има ли нов кандидат за премиер на "Продължаваме промяната"?