НОВИНИ

Васил Велев: Актуализираният бюджен е предизборен

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 01.07.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Последните 12 месеца цената на тока е 245 лева за мегаватчас. Удвояването на цената е главната причина за скока на цените в магазините, тези 16% инфлация на цените на дребно. Днес цената е 702 лв., без компенсации би трябвало да плащат толкова днес, че и нагоре заради мрежовите такси и надценките на търговците. Това не е двойно, а седморно спрямо година назад. Може да си представите до каква инфлация би довело това, ако го нямаше решението за компенсиране на свръхвисоките цени", каза в "Денят започва" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Спекулира се с темата докога ще продължава това. Прогнозната цена, която най-вероятно ще обяви КЕВР, днес е 431 лв. средна прогнозна цена за потребителите на свободния пазар. Без компенсации това е очакваната средна за година напред пазарна цена", допълни Васил Велев.

По думите му за бита е определена фиксирана цена - 82 лв. за мегаватчас.

"Субсидира се силно цената на хората, които нямат възможност да плащат, но така и на заможните. Правилният начин е енергийни помощи, подпомагане на тези, които имат затруднения със сметките, докато хората със средни доходи, хората с високи доходи трябва да плащат реалната цена", заяви Васил Велев.

Той прогнозира, че цените на тока ще се запазят близки до тези, които са били досега.

"Не очакваме занапред при това решение от вчера цената на електроенергията да генерира допълнително инфлация, по-скоро ще започне едно задържане на цените и бавно намаляване. Но това, което е голям проблем, е цената на природния газ, защото електроенергията си я произвеждаме сами. Не е така с природния газ, ние него го внасяме и цената там изхвърча до небесата", обясни Васил Велев.

Според него актуализираният бюджет е предизборен.

"Той ще създаде проблеми с финансовата и макроикономическата стабилност и не е изключено да доведе до увеличаване на данъците в следващата година или до намаляване на някои разходи. Това, което беше хубаво в него, е, че се увеличиха разходите за образование", каза още Васил Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Свалете приложението BNT News за Изтеглете за Android или Изтеглете за iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийските шампионски от ансамбъла проведоха мастърклас с деца в София
Олимпийските шампионски от ансамбъла проведоха мастърклас с деца в София
Ивайло Мирчев намекна, че ПП ще предложат нов премиер
Ивайло Мирчев намекна, че ПП ще предложат нов премиер